Pensionarii cer parlamentarilor să nu aprobe ordonanţa de urgenţă prin care cei cu pensii peste 740 de lei sunt obligaţi să achite contribuţii sociale de sănătate, în urma căreia peste 2,2 milioane de persoane vor pierde 5,5% din pensii.
Vicepreşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor, Preda Nedelcu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că dacă pensionarii care primesc mai mult de 740 de lei pensie vor fi obligaţi să plătească 5,5% contribuţiile de asigurări de sănătate, acestora li se va diminua venitul, măsura neputând fi acceptată.
Preda Nedelcu a precizat că în această situaţie sunt 2.254.000 de pensionari.
El a mai spus că, din cauza temperaturilor scăzute prognozate pentru perioada urm-toare, pensionarii nu vor ieşi în stradă să protesteze, dar vor trimite o petiţie care va fi semnată de aceştia prin care cer parlamentarilor să nu aprobe ordonanţa de urgenţă aprobată de Guvern în 6 decembrie.
Pensionarii speră ca până pe 24 decembrie să strângă semnăturile necesare pentru a depune petiţia în Parlament.
Preşedintele Federaţiei Unirea a Pensionarilor din România, Dumitru Cojoanu, a spus că este nemulţumit de încă o diminuare a pensiilor, acestea oricum urmând să fie îngheţate în 2011. El a precizat că măsurile luate de Executiv sunt cele mai dure aplicate vreodată de un guvern împotriva pensionarilor.
"Bugetul pensiilor din România este jefuit, la bugetul de pensii există o datorie a firmelor de 22 de miliarde de lei, adică un sfert din împrumutul României", a spus Cojanu.
Pensionarii vor trimite şi preşedintelui Traian Băsescu punctul lor de vedere cu privire la această decizie, chiar dacă, spun ei, sunt conştienţi "că de la Cotroceni pleacă aceste măsuri".
Federaţia Unirea a Pensionarilor din România a trimis premierului Emil Boc o scrisoare deschisă prin care îl înştiinţează că, potrivit Legii 145/1997, pensionarii plătesc contribuţia de sănătate de la 1 ianuarie 1998 cu reţinere prin talonul de pensie, iar prin Legea 95/2006 a sistemului de sănătate li s-a impus să o mai plătească pentru a doua oară.
Astfel, pensionarii îi cer premierului să ia demersurile necesare pentru anularea prevederii OUG 114, în sensul de a nu li se reduce pensiile cu 5,5% de la 1 ianuarie 2011 celor 3,8 milioane de pensionari care au pensii sub limita de pensionare, respectiv 1.000 de lei.
Tot în scrisoarea deschisă trimisă premierului pensionarii reamintesc că după ce în 2009 pensiile au crescut în medie cu numai 2,75%, în 2010 şi 2011 pensiile sunt îngheţate, puterea de cumpărare a acestora fiind în scădere ca urmare a creşterii pensiilor în aceşti trei ani la alimente, întreţinere şi medicamente între 15 şi 100%.
De asemenea, pensionarii mai arată că nivelul de trai al acestei categorii va scădea şi mai mult ca urmare a suportării, începând cu 2011, şi a coplăţii, costul serviciilor medicale fiind de până la 600 de lei pe an.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Pensionarilor din România, Viorel Copil, declara, marţi, pentru MEDIAFAX că decizia Guvernului reprezintă "o altă formă de a-şi bate joc şi de a jecmăni", în opinia lui existând şi alte metode de a face rost de bani.
El adăuga că în urma consultării liderilor judeţeni va fi luată o decizie privind formulele de protest, însă unele filiale judeţene au anunţat deja că vor ieşi în stradă pentru a picheta sediile PDL.
Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să achite contribuţii sociale de sănătate, numărul contribuabililor incluşi astfel în baza de impozitare fiind de două milioane persoane, a anunţat, lunu, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke.
El a precizat că această categorie de pensionari şi revoluţionari vor fi obligaţi ca, începând cu 1 ianuarie 2011, să achite contribuţii de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate.
Potrivit ministrului, statul estimează că va încasa din aceste contribuţii suplimentare 1,4 miliarde lei anual.
În prezent sunt impozitate doar pensiile pornind de la 1.000 lei.
Ministrul Cseke a arătat că în prezent sunt scutite de la plata asigurărilor de sănătate 13 categorii de persoane, reprezentând 10,7 milioane persoane dintr-un total de 21,5 milioane de cetăţeni români. Pe fondul reducerii, din 2008, a nivelului contribuţiilor, de la peste 6% la 5,5% pentru angajaţi şi 5,2% pentru angajatori, veniturile Fondului asigurărilor de sănătate au scăzut constant în ultimii ani, de la 15,7 miliarde lei în 2008 la 14,6 miliarde lei în 2009 şi la 12,6 miliarde lei în octombrie 2010, a motivat ministrul decizia.
"Propunerea aprobată prin această ordonanţă de urgenţă este ca, de la 1 ianuarie 2011, să extindem baza contribuabililor la Fondul Unic de Asigurări de Sănătate cu două categorii de persoane: pensionarii cu venituri peste 740 lei şi cea mai mare parte din categoria revoluţionarilor care astăzi sunt exceptaţi de la plata contribuţiei pe acea indemnizaţie pe care o primesc de la statul român. La revoluţionari rămâne exceptată categoria revoluţionarilor răniţi. În total vorbim de 2.067.764 de persoane", a spus Cseke.
El a arătat că a fost păstrată scutirea de la plata contribuţiei pentru pensionarii cu venituri sub 740 lei, reprezentând 3.443.231 pensionari.
Vor fi scutiţi în continuare copiii, tinerii, elevii şi studenţii, dacă nu au venituri.
"Cu aceste măsuri vom ajunge la un număr de contribuabili la sistemul social de asigurări de sănătate de 8.797.028 persoane. Categoria exceptaţilor, de la 1 ianuarie 2011, va fi de 8.664.852 persoane. Pensionari cu peste 740 lei sunt 2.055.545 persoane", a spus ministrul.
"Sub 740 lei nu se plăteşte, iar pentru 740 lei se plăteşte 5,5%. Există o categorie de pensionari la care, dacă se aplică 5,5%, aceasta ar fi probabil intervalul între 740 şi 782 lei, după calculul nostru, şi aplicând contribuţia de 5,5% s-ar scădea pensia netă primită în mână sub 740 lei. Atunci, ordonanţa va prevedea că nicio pensie de acest gen, aplicând această contribuţie, nu va putea scădea sub 740 lei", a mai explicat ministrul Sănătăţii.