Coaliţia nu a ajuns încă la un acord privind propunerea PDL de a neaplicare a OUG 50 la creditele aflate în derulare la data intrării în vigoare a actului normativ, a spus deputatul PSD Viorel Ştefan, pentru a motiva o nouă amânare a şedinţei Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci din lipsă de cvorum.
La momentul începerii şedinţei Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci, convocată pentru joi, ora 10:00, cu scopul continuării discuţiilor privind OUG 50, în sală se aflau doar 11 deputaţi, deşi pentru a întruni cvorum este necesar să fie prezenţi minim 20 de deputaţi.
Potrivit deputatului PDL Nicolae Bud, unul dintre secretarii Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci, la şedinţă au fost prezenţi patru membri PNL, doi membri PSD, trei membri PDL şi câte un deputat de la UDMR şi minorităţi.
"Nu am reuşit să reunim cvorumul, fapt pentru care vă rog să fiţi de acord să reluăm dezbaterile în prima şedinţă care va avea loc în conformitate cu programul aprobat pentru săptămâna viitoare. În mod normal ne revedem marţi după-amiază şi reluăm dezbaterile de unde am rămas ieri", a declarat Viorel Ştefan.
El consideră că deputaţii din coaliţia de guvernare au lipsit de la şedinţa de joi întrucât amendamentul propus de PDL nu a fost discutat încă în cadrul coaliţiei.
"Minorităţile, aţi văzut reacţia publică, nu sunt de acord, UDMR s-ar părea că nu s-a poziţionat încă foarte clar şi atunci a lipsit de la şedinţa de astăzi pentru a amâna dezbaterea pentru săptămâna viitoare, ca să aibă timpul necesar ca în şedinţa de luni a coaliţiei să convină asupra unei poziţii clare", a spus Ștefan.
Întrebat de ce nu au participat la şedinţă mai mulţi deputaţi de la PSD şi PNL, Ştefan a răspuns că obligaţia asigurării cvorumului revine parlamentarilor de la guvernare.
Deputatul PDL Adrian Niţu a citit, marţi, în cadrul şedinţei Comisiei de Buget, Finanţe şi Bănci, un amendament în care se spunea că prevederile OUG 50 nu se aplică contractelor aflate în derulare la data intrării în vigoare a actului normativ, cu excepţia a contractelor cu durată nedeterminată existente la data intrării în vigoare şi dispoziţiilor articolelor 66-69, 50-55, 56, alineatul 2, articolului 57, alineatele 1 şi 2, articolelor 66-69 şi 70-71.
"Pentru contractele în curs de derulare la data intrării în vigoare a OUG 50, creditorii, la solicitarea clienţilor, au opţiunea, dar nu şi obligaţia, să aplice oricare dintre celelalte prevederi ale ordonanţei de urgenţă", potrivit amendamentului PDL.
În ceea ce priveşte contractele de creditare vechi care au fost deja modificate prin acte adiţionale, amendamentul prevede că aceste schimbări îşi vor produce efectele, cu excepţia cazului în care creditorul notifică consumatorul în caz contrar.
Deputaţii nu au reuşit să ajungă la un consens în privinţa acestui amendament, discuţiile fiind aprinse, în condiţiile în care reprezentanţii PSD şi PNL nu au fost de acord cu aceste prevederi şi au insistat ca reprezentanţii BNR, Ministerul Finanţelor şi PDL să spună clar că susţin neaplicarea la contractele de creditare în derulare. Ulterior, şedinţa de miercuri s-a amânat din nou pentru joi.