Senatorul PSD Dan Şova a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că PSD nu mai poate contesta Legea pensiilor la Curtea Constituţională întrucât obiecţiile de neconstituţionalitate formulate de social-democraţi au fost deja respinse de magistraţii Curţii.
Şova a spus că PSD nu va mai sesiza Curtea Constituţională pe Legea pensiilor adoptată de Camera Deputaţilor după cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu.
"Considerentele juridice sunt următoarele: când s-a adoptat Legea pensiilor, înaintea cererii de reexaminare a preşedintelui, grupul nostru a formulat obiecţia de neconstituţionalitate invocând foarte multe argumente, inclusiv cele formulate la sesizarea pe Legea 118 şi care pentru acea lege au fost admise de judecători. Curtea Constituţională a respins obiecţia pe care a formulat-o atunci PSD şi, conform legii, nu se mai poate formula o altă obiecţie de neconstituţionalitate pentru aceleaşi motive care existau la data primei sesizări. Având în vedere şi că în urma reexaminării legii singura modificare se referă la vârsta de pensionare, care nu este un motiv de neconstituţionalitate, în condiţiile date reiese că nu mai putem formula o nouă obiecţie", a explicat senatorul PSD.
Şova a precizat că sesizările de neconstituţionalitate formulate de PSD până acum nu au fost formale, ci de consistenţă, formulate nu doar din convingeri politice, ci şi din convingeri juridice.
"PSD nu va formula niciodată vreo contestaţie la Curtea Constituţională decât dacă există motive reale şi nu vom duce acest instrument al sesizării Curţii în derizoriu. Legea pensiilor a fost declarată, în opinia magistraţilor Curţii, constituţională, PSD îşi menţine punctul de vedere că este neconstituţională, dar juridic nu avem ce face împotriva acestei decizii", a spus senatorul PSD.
Dan Şova a afirmat că se aşteaptă ca în perioada următoare să apară foarte multe excepţii de neconstituţionalitate din partea unor pensionari sau asociaţii ale acestora.
"Apreciem că vor fi zeci de mii de excepţii de neconstituţionalitate, ridicate punctual de beneficiarii legii. Având în vedere că jurisprudenţa Curţii Constituţionale se poate modifica oricând în urma unei noi decizii, am convingerea că toate argumentele formulate de PSD în sesizare vor fi admise, în timp, ca urmare a excepţiilor de neconstituţionalitate ridicate de pensionari", a mai declarat el.
PSD va contesta la Curtea Constituţională votul dat la Legea pensiilor, a anunţat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, viceliderul grupului PSD, Aura Vasile, arătând că votul a fost dat neregulamentar.
Aura Vasile a arătat că votul nu a fost regulamentar deoarece a fost supus la vot raportul de modificare a Legii pensiilor, şi nu raportul de reexaminare a Legii pensiilor.
"Vă anunţăm că vom contesta la Curtea Constituţională aceste lucru, deoarece data trecută s-a furat, iar acum s-a solicitat un vot neregulamentar", a spus Vasile.
Legea pensiilor, reexaminată la solicitarea şefului statului, prin care se stabileşte vârsta standard de pensionare de 63 de ani la femei şi de 65 de ani la bărbaţi, a fost adoptată, marţi, de plenul Camerei Deputaţilor.
Legea a fost adoptată, prin apel nominal, cu 172 de voturi "pentru".
Singurul articol modificat, faţă de varianta iniţială adoptată, este cel referitor la vârsta de pensionare.
Camera Deputaţilor este forul decizional în privinţa acestui act normativ.