Peste o sută de mame vor veni, miercuri, cu copiii sau cu cărucioarele goale, în Piaţa Victoriei, pentru a cere Guvernului să renunţe la decizia de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului.
Preşedintele Asociaţiei "Mame pentru Mame", Ana Măiţă, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că pichetul din faţa sediului Guvernului va începe la ora 11.00, la protest fiind aşteptate să participe aproximativ 100-150 de persoane.
Mamele sunt nemulţumite atât de decizia de reducere a perioadei de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului, cât şi de menţinerea limitei maxime de 3.400 de lei pe lună şi după 1 ianuarie 2011.
Ana Mihăiţă a precizat că ordonanţa de urgenţă adoptată luni de Guvern reprezintă o lovitură pentru viitoarele mame, inclusiv pentru femeile care au rămas însărcinate la sfârşitul lunii noiembrie.
Ea a mai spus că mamele vor ca guvernanţii "să nu se atingă" de prevederile anterioare referitoare la perioada de acordare a indemnizaţiei şi de limitele acesteia. Ana Mihăiţă a adăugat că după 1 ianuarie 2011 limita maximă a indemnizaţiei ar fi trebui să revină la 4.000 de lei pe lună, aşa cum Guvernul a promis în luna iulie, când a decis diminuarea acesteia cu 15 la sută.
Preşedintele Asociaţiei "Mame pentru Mame" a mai spus că în cazul în care guvernanţii trebuie să ia neapărat asemenea măsuri, să le aplice peste nouă luni, pentru ca femeile care au rămas deja însărcinate şi şi-au făcut un plan financiar să nu fie afectate de aceast act normativ.
Preşedintele Asociaţiei "M.A.M..E", Maria Culescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că la protestul de miercuri o parte din femei vor veni cu copiii, dacă vremea se menţine bună. Cele care nu-şi vor aduce copiii vor veni fie cu o poză a acestora, fie cu cărucioarele goale.
Maria Culescu a spus că este nedrept ca femeile deja însărcinate să fie afectate de noile prevederi legislative şi a susţinut propunerea ca măsurile Guvernului să fie aplicate peste nouă luni.
Pichetul mamelor ar urma să se încheie la ora 13.00, potrivit autorizaţiei date de municipalitate.
Perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului va fi redusă, din 2011, de la doi ani la un an pentru viitoarele mame, fără să fie afectată valoarea indemnizaţiei, modificări care nu vor fi aplicate şi beneficiarilor actuali, a anunţat, luni seară, premierul Emil Boc.
Limita minimă a indemnizaţiei va rămâne astfel, în ambele cazuri, la 600 lei, iar limita maximă la 3.400 lei.
Viitoarele mame vor putea sta şi în al doilea an în concediu de creştere a copilului, dar fără plată şi vor beneficia de o primă lunară de 500 de lei dacă se întorc la muncă oricând în perioada celui de-al doilea an în care pot opta pentru acest concediu neplătit.
Mamele aflate deja în concediu vor beneficia de actuala indemnizaţie, aflată în plată, pentru perioada de doi ani. Potrivit premierului, în prezent se află în plată 198.000 indemnizaţii de creştere a copilului.
De la 1 iulie 2010, cuantumul indemnizaţiei de maternitate a fost redus cu 15%.
Curtea Consituţională a validat, în 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizaţie pentru creşterea copilului cu 15%, care nu va putea, însă, să scadă mai jos de 600 de lei.
Anterior reducerii, indemnizaţia pentru creşterea copilului era de 85% din media veniturilor salariale nete din care se plătesc contribuţii la bugetul asigurărilor sociale, realizate în ultimul an, dar nu mai mult de 4.000 de lei.
Şi în urma deciziei din vară a Guvernului mamele au protestat în stradă, cerând să nu fie redusă indemnizaţia de creştere a copilului. Acestea spuneau că reducerea indemnizaţiei pentru creşterea copilului are impact nesemnificativ pentru bugetul de stat, respectiv sub 0,02 la sută din PIB, însă efectul este covârşitor pentru dezvoltarea copiilor.