Valeriu Turcan a susţinut, joi, în Comisia de Petiţii a PE, că SNAp nu aduce atingere libertăţii profesiei de jurnalist şi că inclusiv organizaţii profesionale ale jurnaliştilor din România şi-au exprimat îngrijorarea faţă de cazurile de şantaj şi campanii de presă la comandă, mai ales politică.
"Strategia Naţională de Apărare (SNAp) nu menţionează la niciun punct faptul că mass-media ar reprezenta o vulnerabilitate, cu atât mai puţin că ar reprezenta o vulnerabilitate la adresa statului. Orice afirmaţie în acest sens denaturează profund sensul acestui document şi reprezintă o încercare de inducere în eroare a membrilor Parlamentului European", a explicat purtătorul de cuvânt al Administraţiei prezidenţiale, Valeriu Turcan, prezent la Bruxelles în Comisia PETI la dezbaterea pe tema Strategiei Naţionale de Apărare a României.
Turcan le-a explicat europarlamentarilor prezenţi la dezbatere că referirea este strict la campaniile de presă bazate pe informaţii false menite să denigreze instituţii publice, fapt ce poate afecta funcţionarea acestora. "Refuzăm să credem că astfel de practici, derapaje evidente de la deontologia şi regulile meseriei de jurnalist, ar putea fi considerate legitime în vreunul dintre statele membre UE", a arătat Valeriu Turcan.
"Numeroase organizaţii profesionale ale jurnaliştilor din România şi-au exprimat îngrijorarea faţă de cazurile de şantaj şi campanii de presă la comandă, mai ales politică, la care cetăţenii români au fost martori în ultimii ani", le-a mai sus Turcan membrilor comisiei PETI din PE.
El a subliniat că SNAp nu impune condiţii şi nici restricţii presei, precum şi că acest document "nu adaugă la lege".
"Presa se autoreglementează, iar Strategia Naţională de Apărare nu prevede vreo măsură de ordin legal care să afecteze libertatea jurnaliştilor. Faptul că presa se autoreglementează nu poate bloca dreptul de a constata la nivel politic că în interiorul unei puteri democratice cum este presa se manifestă un fenomen profund negativ care în anumite cazuri falsifică dezbaterea publică şi afectează calitatea procesului democratic", a mai spus Valeriu Turcan.
Turcan a fost însoţit de şeful DAE, Bogdan Mănoiu, şi de directorul pentru afaceri juridice din MAE, Ion Gâlea.
Petiţia referitoare la Strategia Naţională de Apărare a fost respinsă, joi, în Comisia de Petiţii a PE, măsura fiind votată de reprezentanţii PPE, după ce membrii altor patru grupuri politice au părăsit sala, a declarat, pentru MEDIAFAX, Victor Boştinaru.
Victor Boştinaru a spus că respingerea petiţiei va fi contestată de reprezentanţii S&D, ALDE, Verzi şi GUE-NGL la Conferinţa Preşedinţilor, for al PE format din preşedinţii grupurilor politice din PE şi din preşedinţii comisiilor Legislativului european.
Potrivit lui Victor Boştinaru, reprezentanţii PPE, care au 12 membri în Comisia de petiţii (PETI), au venit la vot cu 16 europarlamentari. "Noi - grupul S&D, ALDE, Verzii şi GUE - am spus că ne retragem de la vot şi am părăsit sala. Votul s-a ţinut în absenţa noastră şi doar cu reprezentanţii PPE care au votat respingerea şi automat închiderea petiţiei", a spus Boştinaru.
El a mai explicat că aproape toată delegaţia română din PPE a venit la vot, în condiţiile în care singurul europarlamentar PDL membru de drept al PETI este Elena Băsescu. Ceilalţi au înlocuit membri PPE ai Comisiei de Petiţii, măsura fiind anunţată la începutul şedinţei. Dar, potrivit lui Boştinaru, înlocuirea s-a făcut fără respectarea Regulamentului Comisiei, care prevede că înlocuirea este posibilă doar dacă se notifică în scris în prealabil.
Comisia de Petiţii a Parlamentului European a declarat admisibile, la 28 octombrie, petiţiile depuse, la sfârşitul lunii septembrie, de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind împotriva introducerii în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) a campaniilor de presă ca vulnerabilitate a statului român.
Conform Regulamentului de procedură privind petiţiile, în cazul unei petiţii admisibile, comisia poate decide să elaboreze un raport sau să depună o propunere de rezoluţie în Parlamentul European. De asemenea, Comisia de Petiţii poate solicita constatarea din partea Comisiei Europene a încălcării de către România a dreptului comunitar şi, pe cale de consecinţă, să declanşeze procedura de sancţionare.
Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată în CSAT.
Potrivit documentului transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.