Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a transmis, miercuri, românilor, de Ziua Naţională, "să aibă putere să treacă peste acest moment", spunând că aceia care au adus ţara "aici" vor pleca, iar România va trebui reconstruită, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Să aibă putere să treacă peste acest moment; aşa cum am trecut peste anul 1989, aşa o să trecem şi acum. Cei care ne-au adus aici o să plece, iar noi trebuie să reconstruim România", a declarat, presei, la Alba Iulia, Victor Ponta.
El a adăugat că a dorit să fie la Alba Iulia deoarece acolo este locul "cu cel mai puternic simbol al unităţii şi simbolul reconcilierii naţionale".
"Mesajul pe care noi am vrut să îl dăm este acela că, aşa cum România a mai trecut de multe ori prin momente grele, o să trecem şi de data aceasta", a spus Ponta.
Întrebat de ce unii dintre colegii săi au afişat steaguri cu însemnele partidului şi de ce ulterior le-au retras, Ponta a afirmat: "E sărbătoarea naţională, nu o sărbătoare politică şi exact aşa ne-am manifestat".
De asemenea, întrebat de ce a fost aplaudat în momentul în care a depus o coroană de flori, iar liderii PDL au fost huiduiţi, Ponta a spus că de Ziua Naţională nu ar trebui să existe nici huiduileli, nici aplauze.
"Nu cred că de Ziua Naţională trebuie să huiduim sau să aplaudăm. Într-adevăr, în mod normal, într-o ţară normală, la Alba Iulia astăzi ar fi trebuit să fie fie preşedintele, fie primul ministru. Faptul că au trimis doar o doamnă secretar de stat e un anumit semn despre cei care ne conduc acum", a menţionat Ponta.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a ajuns, miercuri, la Alba Iulia, pentru a participa la ceremoniile de depunere de coroane de flori în faţa statuii lui Mihai Viteazul din cetatea din municipiu, liderul social-democrat fiind însoţit de o delegaţie numeroasă de membri ai partidului, care afişau steaguri şi bannere cu însemnele formaţiunii.
Victor Ponta a fost aplaudat zgomotos de membrii şi simpatizanţii PSD în momentul în care a depus o coroană de flori la statuia lui Mihai Viteazu, iar imediat după începerea ceremonialului mai mulţi membri ai partidului au purtat steaguri şi bannere pe care scria numele formaţiunii şi al filialelor din Olt şi Caracal.
Preşedintele PSD le-a cerut reprezentanţilor formaţiunii din Olt să strângă steagurile cu însemnele partidului şi să afişeze doar drapeluri tricolore.
Pe de altă parte, în timp ce reprezentanţii PDL - liderul PDL Alba, Mircea Hava, care este şi primarul din Alba Iulia, şi senatorii şi deputaţii partidului - depuneau coroane de flori, din mulţime s-au auzit fluierături şi huiduieli.
Peste o mie de persoane participă, miercuri, la manifestările organizate la Alba Iulia pentru a marca Ziua Naţională a României.
Printre participanţii la deschiderea evenimentelor s-au aflat fostul premier Victor Ciorbea, secretarul de stat în ministerul Educaţiei Oana Badea, vicepreşedintele Senatului Alexandru Pereş, fostul ministru al Apărării Teodor Atanasiu, în prezent deputat, şi mai mulţi parlamentari şi politicieni locali.
În cadrul manifestărilor, un grup de tineri de la mai multe organizaţii studenţeşti şi patriotice din ţară şi din Republica Moldova, purtând steaguri şi fulare tricolore, au afişat un banner pe care era desenat un cap de porc şi era scris mesajul "Politicianul".
Ei au strigat "Fără politică în această zi sfântă", "Basarabia, pământ românesc" şi au afişat un banner cu harta României Mari.
Reprezentanţii instituţiilor publice şi ai celor mai multe partide au depus coroane de flori, cu excepţia reprezentanţilor UDMR.
Manifestările dedicate Zilei Naţionale a României şi împlinirii a 92 de ani de la Marea Unire au început, la Alba Iulia, în jurul orei 09.00, cu depuneri de jerbe şi coroane de flori la statuile lui I. I. C. Brătianu şi Iuliu Maniu din centrul municipiului, în program fiind incluse ceremoniale asemănătoare la busturile Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria din faţa Catedralei Reîntregirii, la statuia lui Mihai Viteazul şi la busturile făuritorilor Unirii din jurul Sălii Unirii.
La ora 11.00, a avut loc, în Sala Unirii, primirea soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii, iar la ora 12.00 a început, în Catedrala Reîntregirii, slujba Te Deum oficiată de IPS Andrei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.
În acelaşi timp, la Poarta a III-a a Cetăţii are loc schimbarea Gărzii Cetăţii, iar la ora 12.30 are loc un ceremonial militar şi vor fi trase, de pe zidurile cetăţii, salve de tun în cinstea Zilei Naţionale a României.
La ora 12.30 a început şi parada culturală dedicată Zilei Naţionale a României, iar la ora 13.00 va fi deschisă o expoziţie gastronomică în Parcul Unirii şi va fi servită masa populară pentru participanţi. Autorităţile din Alba au pregătit peste 7.000 de porţii de friptură şi cârnaţi şi peste 1.000 de litri de vin, care vor fi împărţite gratuit, miercuri, participanţilor la manifestările organizate la Alba Iulia cu ocazia Zilei Naţionale a României.
Câteva zeci de bucătari au pregătit, marţi, porţiile de mâncare în bucătăria unui hotel din Alba Iulia, autorităţile punând la dispoziţie peste 700 de kilograme de carne de porc, alte peste 700 de kilograme de cârnaţi, aproape 600 de kilograme de castraveciori muraţi şi 7.000 de chifle. Masa populară va fi servită pe Platoul Romanilor din Cetate, unde au fost amplasate mai multe corturi, iar o porţie va cuprinde o bucată de friptură, o bucată de cârnat, un castravecior murat şi o chiflă, la care se va adăuga un pahar cu vin.
Masa pregătită în acest an de autorităţile din Alba este mai săracă în comparaţie cu cea de anul trecut, când au fost pregătite peste 15.000 de porţii de sarmale cu costiţă.
La ora 14.00 va începe un spectacol de muzică populară dedicat Zilei Naţionale a României, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.
La ora 19.00 este programat tradiţionalul foc de artificii, iar la ora 19.30 va începe, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, spectacolul de muzică şi poezie "Din nou împreună", la care vor participa foşti membri ai Cenaclului "Flacăra": Vasile Şeicaru, Victor Socaciu, Mircea Vintilă, George Nicolescu, Alexandru Zărnescu, Cristian Buică, Alexandru Ivaniţchi, Florin Săsărman, Vali Şerban şi Cătălin Stepa.
Aproximativ 400 de poliţişti, jandarmi şi poliţişti comunitari au fost mobilizaţi la Alba Iulia pentru a asigura liniştea şi ordinea publică în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României. De asemenea, începând din noaptea de marţi spre miercuri, Poliţia Rutieră a impus o serie de restricţii de circulaţie în zona cartierului Cetate, traficul fiind închis în Piaţa Tricolorului din faţa Catedralei Reîntregirii, pe străzile din zona istorică şi pe Bulevardul "1 Decembrie 1918".
Pentru manifestările organizate în acest an la Alba Iulia pentru a marca Ziua Naţională a României, Guvernul a alocat 400.000 de lei, iar Consiliul Judeţean Alba şi Consiliul Local Alba Iulia câte 100.000 de lei.