Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 nov 2010 - Anul XV, nr. 281 (4572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Botiş: În ultima perioadă a scăzut numărul mamelor care se întorc la muncă înainte de doi ani

Luni, 29 Noiembrie 2010 (18:58:46)

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, luni, că susţine reducerea la 12 luni a perioadei de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi acordarea unui stimulent pentru revenirea la muncă, pentru că în ultima perioadă a scăzut numărul mamelor care se întorc la muncă înainte de doi ani.

"Se constată, în ultima perioadă, o diminuare a numărului de mame care revin la muncă înainte de împlinirea a doi ani a copilului. A existat un vârf în urmă cu doi-trei ani, dar acum numărul lor a scăzut, şi aş prefera să stimulăm întoarcerea la muncă", a declarat, pentru MEDIAFAX, ministrul Ioan Botiş.

Ministerul Muncii propune ca perioada de acordare a indemnizaţiei de creştere a copilului să fie de 12 luni, în cuantumul prevăzut de lege în prezent, între 600 şi 3.400 de lei, iar în fiecare lună, începând cu luna a şaptea, să se acorde un stimulent de întoarcere la locul de muncă de 500 de lei net lunar, până la împlinirea perioadei de 24 de luni, a spus, luni, ministrul Ioan Botiş, într-o declaraţie de presă susţinută la Ministerul Muncii.

"Am considerat că începând cu anul al doilea, respectiv cu luna a 13-a, o persoană poate beneficia de concediu fără plată, primeşte alocaţia de creştere a copilului de 200 de lei, dar în acelaşi timp se acordă aceaastă indemnizaţie de întoarcere la locul de muncă de 500 de lei, în oricare din cele 12 luni rămase în care se întoarce la muncă", a precizat Botiş.

Ministrul Muncii a adăugat că plafonul maxim al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, de 3.400 de lei, este o variantă de lucru.

Boriş a dat ca exemplu 13 ţări din Uniunea Europeană care nu acordă indemnizaţia de creştere a copilului, respectiv Spania, Danemarca, Cipru, Lituania, Grecia, Finlanda, Irlanda, Italia, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia şi Suedia. El a precizat că celelalte ţări din Europa acordă o asemenea indemnizaţia pe diferite perioade de timp, de la trei luni, în Austria, la şase luni, în Elveţia, adăugând însă că există un sistem la care părinţii contribuie din timp ştiind că vor avea un copil.

Ministrul a menţionat că indemnizaţia de creştere a copilului este separată de concediul de maternitate, care este de 126 de zile şi reprezintă 85% din media veniturilor pe ultimele şase luni.

BPN al PDL a decis, luni, să susţină propunerea ministrului Muncii, Ioan Botiş, ca mamele aflate în concediu de creştere a copilului să primească timp de un an 85% din salariu, apoi acestea să fie încurajate să se întoarcă la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de încă 12 luni.

"Ministrul Muncii are sprijinul nostru pentru varianta propusă de dânsul, această variantă prevede păstrarea sumelor pentru care se dă ajutorul pentru mame, timp de 12 luni, adică minim 600 de lei, nu mai mult de 3.400 de lei, în cuantum de 85% din salariul pe ultimele 12 luni", a declarat vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu, după şedinţa BPN al PDL.

El a arătat că dezbaterile din BPN au fost în legătură cu păstrarea acestui cuantum, dar şi cu perioada în care se va acorda această sumă.

Întrebat dacă există vreo opţiune pentru mamele care doresc să mai stea acasă cu copilul mai mult de un an, Boureanu a răspuns: "Nu există această opţiune".

El a adăugat că există o opţiune pentru cei care vor să se întoarcă şi mai repede de un an, după patru-cinci luni. "Noi am fixat de la şapte luni", a dăugat Boureanu.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Botiş: În ultima perioadă a scăzut numărul mamelor care se întorc la muncă înainte de doi ani.
 Vizualizări articol: 642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Botiş: În ultima perioadă a scăzut numărul mamelor care se întorc la muncă înainte de doi ani0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei