Registrul naţional de cancer a fost lansat în premieră, vineri, la Iaşi, iar documentul, care va cuprinde datele celor 100.000 de bolnavi oncologici şi pe cei aflaţi pe listele de aşteptare, va deveni operaţional din februarie 2011, a declarat, pentru MEDIAFAX, preşedintele CNAS, Lucian Duţă.
"Am reuşit pentru prima dată să lansăm această aplicaţie informatică foarte importantă care permite tratarea bolnavilor români pe baza unor protocoale europene şi, totodată, accesul transparent la resursele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate", a spus preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Pacienţii vor putea vedea, de asemenea, poziţia la care sunt înregistraţi pe lista de aşteptare şi cum se modifică ordinea în aceste evidenţe.
Registrul de cancer are însă şi rolul de a disciplina activitatea din sistem.
"Un bolnav nu va putea lua medicamente de la doi - trei medici în acelaşi timp, iar derularea Programului naţional pentru cancer va putea fi mai bine urmărită", a mai spus Duţă.
În România sunt aproape 100.000 de pacienţi cu cancer, iar pe listele de aşteptare alte mii de bolnavi.
Programul naţional pentru cancer consumă cele mai multe fonduri, aproape 40 la sută din alocaţiile pentru toate programele naţionale, cu aproximativ 200 de milioane de euro.