Liderul "Sed Lex" Vasile Marica a spus, joi, în legătură cu apelul preşedintelui adresat politicienilor de a fi responsabili, că România s-ar putea autofinanţa dacă nu ar fi furaţi bani publici "fără ruşine" şi i-a transmis acestuia să îi dea afară pe hoţi înainte de a propune reforme costisitoare.
Marica a spus că pentru modernizarea României este nevoie de oameni care să nu mai mintă şi să nu mai risipească veniturile publice doar pentru clientela de partid, adică să nu mai fure.
"Potrivit execuţiei bugetare afişate pe site-ul Ministerului de Finanţe, veniturile au crescut cu 3,98 la sută faţă de primele nouă luni ale anului 2009 şi cu 0,35 de procente faţă de primele nouă luni ale lui 2008, iar dacă mai adăugăm şi împrumuturi de 7,8 milioane de euro, rezultă încasări totale de 35,79 miliarde de euro, cu 5,41 la sută mai mari decât în 30 noiembrie 2008", a declarat Marica, pentru MEDIAFAX.
Liderul Alianţei "Sed Lex" a subliniat că dacă nu ar fi furaţi bani publici "fără ruşine", România ar putea fi modernizată şi s-ar putea autofinanţa.
"Rezultă clar că banii împrumutaţi sunt furaţi, iar Guvernul, prin politicile de achiziţii, de atribuire de investiţii, de bunuri şi servicii, deturnează banii publici de la nevoile reale ale societăţii româneşti. Dacă nu am mai vedea figurile acre ale unor politicieni care au trecut de la clasica cravată de 25 de euro, la cravată şi costume de 200 de euro, respectiv 1.500 de euro, toleraţi fiind de preşedintele României şi prim-ministru, cu siguranţă toţi am trăi mai bine şi am putea să avem un curs pozitiv în ceea ce priveşte mediul economic al României", a mai spus Marica.
Acesta i-a transmis preşedintelui să îi dea afară pe "hoţi" şi să-şi reformeze propriile partide înainte de a propune României reforme costisitoare şi fără conţinut pe care le plăteşte numai populaţia.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la BNR, că lansează un "mesaj de ultim apel" către politicieni, pentru că anul viitor "s-ar putea să fie prea târziu", un mesaj care are două cuvinte: "Fiţi responsabili!".
"Mă aflu aici, într-un sanctuar al economiei româneşti, la sediul Băncii Naţionale. De aici lansez un mesaj către politicieni, un mesaj de ultim apel, pentru că la anul s-ar putea să fie prea târziu: fiţi responsabili! Nu mai putem cheltui, cât am cheluit pe vremea bulei imobiliare, care a adus mari venituri la bugetul de stat, şi de consum exagerat", a spus şeful statului.
El a susţinut că există un singur drum corect, cel al dezvoltării prin investiţii.
"Este singurul drum corect şi care dă speranţă, perspectivă naţiunii. În acelaşi timp, drumul acesta al investiţiilor, pentru care ar exista resurse şi există (...), nu poate fi abordat serios, atât timp cât nu-ţi reformezi şi optimizezi costurile de funcţionare a statului şi costurile sociale. Un stat care vrea să se dezvolte, dar cheltuieşte 45% din venitul bugetului de stat în sistemul de protecţie socială şi 31% din veniturile bugetului de stat în salarizarea propriei sale funcţionări, este un stat care nu are nicio şansă, nicio şansă să garanteze prosperitate cetăţenilor săi sau să devină performant în acest grup de 27 de state, care înseamnă Uniunea Europeană", a mai spus şeful statului.
De asemenea, el a afirmat că va face un "ultim efort" în privinţa moratoriului pe care l-a propus clasei politice.
"Cred că va trebui să fac un ultim efort în încercarea de a convinge clasa politică la acel celebru moratoriu sau armistiţiu şi să lase Guvernul ca timp de o lună jumătate, o lună, cât a mai rămas să-şi încheie obligaţiile în raport cu Fondul şi să aplice o terapie de modernizare a statului...", a spus şeful statului.
Totodată, Traian Băsescu a declarat că românii sunt minţiţi zilnic, "fete rujate, cu ochii cât cepele" spunând cum se reduc salariile şi trebuie salvaţi "bănişorii" oamenilor, şeful statului precizând însă că aceştia sunt bani pe care România nu îi produce şi nu îi poate plăti.
"Românii sunt păcăliţi zilnici, sunt minţiţi. O să vedeţi fete rujate, cu ochii cât cepele: «se reduc salariile, să le aducem banii, bănişorii lor». Bănişorii acestor oameni sunt bani pe care nu-i producem, îi împrumutăm pentru a-i plăti. Nu putem să ne lăsăm păcăliţi la nesfârşit de iluzii. Atunci, avem obligaţia să ne optimizăm costurile în sistemul sanitar, unde a crescut alocarea în ultimii 10 ani de cel puţin 4-5 ori. Rezultatul: datorită proastei gestionări, un sistem de sănătate mai slab decât acum 10 ani, mai puţin performant", a afirmat Băsescu.
Şeful statului a mai declarat că românii trebuie să se obişnuiască "să muncească bine ca să trăiască bine şi să trăiască mai puţin bine dacă muncesc mai puţin bine".