Şase din zece femei sunt victime ale violenţei fizice de-a lungul vieţii, iar în întreaga lume, jumătate dintre femeile ucise sunt omorâte de către foşti sau actuali parteneri sau soţi, precizează, joi, de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, Centrul de informare ONU.
Centrul de informare ONU pentru România arată că pentru femeile care au între 15 şi 44 de ani, violenţa este cauza majoră a instabilităţii şi a decesului.
Potrivit sursei citate, un studiu realizat pe baza datelor furnizate de Banca Mondială cu privire la factorii de risc întâlniţi de femeile din această categorie de vârstă a demonstrat că violul şi violenţa domestică se situează pe o treaptă mai înaltă decât cancerul, accidentele auto, războiul sau malaria.
Centrul de informare ONU pentru România precizează că violenţa domestică şi conjugală afectează femeile din toate ţările lumii dar fenomenul este mai des întâlnit în ţările sărace precum Bangladesh, Etiopia, Peru sau Tanzania, unde peste 50 la sută dintre femei declară că sunt agresate sexual sau fizic.
"Violenţa domestică se manifestă şi în state foarte dezvoltate precum Marea Britanie, unde un procent semnificativ de 30 la sută dintre femei declară că au fost agresate de fostul sau actualul partener, sau în Statele Unite în care 22 la sută dintre femei recunosc acelaşi lucru. În România una din trei femei a declarat că a fost abuzată fizic sau verbal de către partenerul de viaţă", mai arată sursa citată.
Reprezentatul Fondului ONU pentru Populaţie (UNFPA) în România, Francois Farah, a declarat joi, la lansarea campaniei "16 Zile de Activism Împotriva Violenţei Domestice", că deşi oamenii cred că violenţa reprezintă un fenomen singular, în realitate ea face parte dintr-un cadru de gândire şi lucrurile nu pot fi schimbate decât prin implicarea întregii societăţi.
"Violenţa poate apărea în şcoală sau în orice spaţiu public, poate fi parte dintr-un cod etic sau poate apărea în mas media sub forma unor imagini sau mesaje privind acceptrea violenţei. Am vrea ca în fiecare zi să luptăm pentru eradicarea acestui fenomen, să nu existe o zi aniversară", a spus Farah.