Bugetul general consolidat a înregistrat după primele zece luni un deficit de 23,7 miliarde de lei, în creştere cu 400 milioane de lei faţă de luna precedentă, astfel că raportat la PIB, decalajul s-a accentuat uşor, de la 4,56% în septembrie la 4,63% în octombrie.
Veniturile încasate la bugetul general consolidat au însumat 136,8 miliarde lei, cu 4,3% mai mult, în termeni nominali, faţă de realizările perioadei corespunzătoare din anul precedent.
"Programul anual de venituri pe anul 2010, estimat la 166,8 miliarde lei, s-a realizat în proporţie de 82,1%, fapt ce permite o prognoză favorabilă în privinţa încadrării în nivelul estimat", se arată într-un comunicat al Finanţelor.
Creşterea încasărilor în perioada raportată s-a înregistrat în principal la taxa pe valoare adăugată (+10,3%), accize (+11,5%), venituri nefiscale (+21,4%).
De asemenea, s-au menţinut decalaje importante faţă de perioada similară din anul precedent la veniturile din impozitul pe venit (-3,6%), impozitul pe profit (-6,6%) şi contribuţii de asigurări sociale (-5,5%).
Sumele restituite de Comisia Europeană în contul plăţilor efectuate din resurse proprii şi prefinanţări au continuat sa crească, fiind cu 117% mai mari faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent.
Cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 160,5 miliarde lei, au crescut în termeni nominali cu 2,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.
Creşterea s-a înregistrat în principal la dobânzi (+15%), ca urmare a finanţării deficitelor bugetare acumulate din anii precedenţi, programe cu finanţare UE (+159%), asistenţă socială (+8%).
De asemenea, cheltuielile cu bunuri şi servicii au urcat cu 2,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, ca urmare a majorării plăţilor din fondul de sănătate pentru serviciile de sănătate.
Creşterea cheltuielilor cu bunuri şi servicii aferente bugetului centralizat al unităţilor administrativ teritoriale faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent se datorează preluării finanţării activităţii Camerelor Agricole, începând cu luna martie 2010, precum şi urmare a descentralizării unităţilor sanitare prin preluarea managementului acestora începând cu luna iulie 2010 de către autorităţile administraţiei publice locale.
Cheltuielile de personal se menţin sub cele înregistrate în aceeaşi perioadă din anul precedent cu 6,7%.
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital precum şi programe de investiţii finanţate din surse interne şi externe, au fost pe primele zece luni în sumă de 22,5 miliarde lei, respectiv 4,4% din PIB.
Ministerul Finanţelor s-a împrumutat, joi, pe piaţa locală cu 1,3 miliarde euro prin vânzarea de obligaţiuni cu scadenţa la trei ani, peste valoarea programată de un miliard de euro, la un randament mediu de 4,8%.
Operaţiunea este a doua licitaţie din acest an în cadrul căreia Finanţele au vândut titluri de stat în euro pe piaţa internă, prima având loc în iulie, când Finanţele au atras de la bănci 1,213 miliarde de euro, prin certificate de trezorerie cu scadenţa la un an, la 4,9% pe an.
De la începutul acestui an, Ministerul Finanţelor s-a mai împrumutat cu 33,39 miliarde lei de la bănci prin vânzarea de titluri de stat.
Pentru acest an, Guvernul s-a angajat să menţină deficitul bugetar sub 6,% din PIB şi să-l reducă anul viitor la 4,4% din PIB. Pentru finele acestui an, PIB este estimat la 511,58 miliarde de lei.