Ministrul Sănătăţii Cseke Attila a dispus sesizarea Parchetului în cazul gemenilor născuţi prematur la Maternitatea din Câmpulung, după ce Comisia de control a MS a constatat nerespectarea procedurilor şi a propus sancţionarea personalului medical din secţiile Obstetrică-ginecologie şi Neonatologie.
Membrii Comisiei de specialitate a Ministerului Sănătăţii care au efectuat un control la Maternitatea Spitalului Municipal Câmpulung au propus sancţionarea personalului medical din secţiile de Obstetrică-ginecologie şi Neonatologie, pentru nerespectarea procedurilor medicale, a anunţat, joi, MS.
Ministrul Cseke Attila a cerut ca raportul de control să fie înaintat Parchetului, precum şi Colegiului Medicilor din România şi Primăriei din Câmpulung, în subordinea căreia se află unitatea medicală, pentru stabilirea măsurilor şi sancţiunilor ce trebuie luate în acest caz.
Conform raportului de control înaintat, joi, ministrului Sănătăţii, menţinerea nou-născuţilor cu prematuritate extremă în Secţia de Neonatologie a Spitalului Municipal din Câmpulung Muscel, care este o unitate de nivel Ib, nu este conformă cu competenţele prevăzute pentru acest nivel de ierarhizare.
În conformitate cu Ordinul 910/2002 şi Ordinul 1881/2006, protocolul medical în acest caz arată că, după ce nou-născuţilor li se acorda ajutorul în caz de urgenţă şi se stabilizau parametrii vitali, aceştia trebuiau transferaţi cu ambulanţa la unitatea de nivel II, în acest caz Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, sau, după caz trebuia solicitată Unitatea de transport neonatal de la Centrul Regional de nivel III care să asigure transportul nou-născuţilor cu probleme severe ale stării de sănătate la unitatea de nivel III, a precizat Ministerul Sănătăţii.
"Atât personalul medical, cât şi managerul unităţii sanitare nu cunoşteau criteriile actuale de încadrare şi declarare a nou-născuţilor vii, managementul terapeutic al prematurului, subiecte dezbătute repetat la reuniunile medicale de specialitate care fac obiectul educaţiei medicale continue", au mai spus reprezentanţii MS.
Raportul mai evidenţiază că medicul ginecolog care a asistat la naştere nu a înregistrat în condica de naşteri cei doi nou-născuţi la data de 9 noiembrie 2010. Naşterea a fost înregistrată după nouă zile, la data de 18 noiembrie, atunci când familia a cerut transferul într-o unitate sanitară de nivel III.
Totodată, medicul neonatolog, şef al Secţiei de Neonatologie, care a fost doctorul curant pe durata internării copiilor la Spitalul din Câmpulung, nu a cerut transferul la o unitate de nivel III, lăsând nou-născuţii internaţi într-o unitate care nu are competenţe în conduita terapeutică a prematurităţii, se mai arată în raport.
Comisia de specialitate a mai constatat că şefa Secţiei de Obstetrică -ginecologie a fost de acord ca cei doi copii să nu fie înregistraţi în momentul naşterii şi, mai mult, a obstrucţionat declararea lor, aşa cum reiese din foaia de observaţie a unuia dintre nou-născuţi.
În raport se mai arată că managerul unităţii sanitare nu a asigurat respectarea criteriilor de ierarhizare stabilite pentru secţiile de Obstetrică-ginecologie şi Neonatologie.
Tatăl bebeluşilor născuţi prematur la Maternitatea din Câmpulung Muscel şi transferaţi ulterior la Maternitatea Polizu din Bucureşti a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, la Câmpulung Muscel, că nu a acuzat personalul medical al spitalului argeşean şi a mulţumit medicilor şi asistentelor pentru îngrijire, considerând că fără aportul acestora copiii lui nu ar fi trăit.
De asemenea, el a precizat că medicul neonatolog Marieta Ştefănescu, şeful secţiei de Neonatologie a Spitalului Municipal din Câmpulung Muscel, cercetată de poliţie pentru neglijenţă în serviciu în dosarul gemenilor născuţi prematur, "a avut grijă de copiii lui" şi "a ţinut cu tot dinadinsul să fie transferaţi" la un spital din Capitală.
La rândul său, medicul se consideră acuzat pe nedrept, spunând că s-a preocupat ca după naştere gemenii să fie bine îngrijiţi şi trataţi timp de nouă zile, până în momentul în care a fost luată decizia transferării acestora la Maternitatea Polizu din Bucureşti.
Cei doi gemeni născuţi prematur, la şase luni, la Maternitatea din Câmpulung Muscel au fost transferaţi, săptămâna trecută, la Maternitatea Polizu din Bucureşti, după ce tatăl copiilor i-a reclamat subsecretarului de stat Raed Arafat că micuţii, născuţi cu zece zile înainte, nu au beneficiat de îngrijire corespunzătoare, nefiind ţinuţi în incubator şi nu ar fi fost înregistraţi, la naştere, în documentele spitalului.
După ce tatăl copiilor, care este preot, a reclamat situaţia lui Raed Arafat, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Argeş au început o anchetă la Maternitatea Spitalului Municipal din Câmpulung Muscel.
Ancheta făcută de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Argeş în cazul gemenilor relevă deficienţe organizatorice, şi nu culpă medicală în ceea ce priveşte modul în care au fost trataţi cei doi bebeluşi.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a primit raportul DSP Argeş legat de cazul celor doi bebeluşi născuţi la Maternitatea Câmpulung Muscel, dar a apreciat că documentul este incomplet şi superficial, motiv pentru care a trimis o echipă la spitalul municipal, pentru verificări.
În acest caz s-a autosesizat şi Inspectoratul Judeţean de Poliţie Argeş.
Luni, poliţiştii argeşeni au întocmit dosar penal pe numele medicului şef al Secţiei de Neonatologie a Spitalului Municipal din Câmpulung Muscel, Marieta Ştefănescu, pentru neglijenţă în serviciu, în cazul gemenilor născuţi prematur.