Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
joi, 25 nov 2010 - Anul XV, nr. 278 (4569)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Costin: Scăderea ajutorului de şomaj trebuie dublată de crearea de locuri de muncă de calitate

Joi, 25 Noiembrie 2010 (17:19:55)

Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat, joi, că, din punct de vedere principial, scăderea indemnizaţiei de şomaj în 2011 nu este corectă, pentru că oamenii au contribuit, dar odată decisă, trebuie dublată de crearea de locuri de muncă de calitate, pentru că altfel duce la creşterea săracilor.

Sindicatele au semnalat încă din luna septembrie că din cauza unui nivel destul de ridicat al ajutorului de şomaj nu mai există o preocupare pentru ocupare în piaţa muncii, a spus Costin.

"Scăderea indemnizaţiei de şomaj în 2011 trebuie obligatoriu dublată de nişte programe de creare de locuri de muncă de calitate, altfel aceasta este inutilă şi duce la creşterea numărului săracilor", a declarat, petnru MEDIAFAX, liderul Blocului Naţional Sindical (BNS).

Pe de altă parte, Costin a adăugat că acest ajutor de şomaj "nu vine din neant", fiind o formă de asigurare a angajatului.

"Avem de-a face cu un comportament abuziv al statului, care spune că nu este în stare să stimuleze ocuparea în România, dar continuă să ia aceste contribuţii diminuând beneficiile celor care au plătit", a subliniat Costin.

Potrivit liderului BNS, din punct de vedere principiale este incorect să scadă indemnizaţia de şomaj, pentru că angajatul a contribuit pentru acest ajutor.

Indemnizaţia de şomaj va reprezenta, începând cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 lei, şi nu va mai fi raportată la salariul minim, majorat la 670 lei, aceeaşi modificare de calcul urmând să fie aplicată şi pentru absolvenţii care vor primi ajutor de şomaj.

Noul sistem de calcul va fi aplicat de la 1 ianuarie 2011, relevă un proiect de ordonanţă de urgenţă obţinut de MEDIAFAX.

Actul normativ stabileşte că indemnizaţia de şomaj va reprezenta 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an, şi nu 75% din salariul de bază minim brut pe ţară.

La suma rezultată se va adăuga, ca şi în prezent, un procent cuprins între 3 şi 10% din media salariului brut pe ultimele 12 luni, în funcţie de stagiul de cotizare.

În acelaşi timp, pentru absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ care primesc ajutor de şomaj, indemnizaţia va reprezenta 50% din valoarea indicatorului social de referinţă, şi nu jumătate din salariul minim, ca în prezent.

Indicatorul social de referinţă este definit în legislaţie drept unitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raportează prestaţiile băneşti - cu excepţia indemnizaţiei de şomaj - suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane.

Valoarea indicatorului social de referinţă este stabilită în prezent la 500 lei.

"Valoarea indicatorului social de referinţă se modifică prin hotărâre de guvern, în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum prognozat an/an anterior", se arată în ordonanţă.

Documentul mai stabileşte că persoanele al căror drept la indemnizaţie de şomaj a fost stabilit înainte de data intrării în vigoare a ordonanţei beneficiază de acest drept în cuantumul aflat în plată la această dată. Persoanele pentru care plata indemnizaţiei de şomaj, iar repunerea în plată a acestui drept se realizează ulterior datei de intrare în vigoare beneficiază de dreptul la indemnizaţie de şomaj în cuantumul astfel cum a fost stabilit şi, după caz recalculat, până la data suspendării plăţii acestui drept, stabileşte actul normativ.

Modificarea modului de stabilire a cuantumului indemnizaţiei de şomaj, prin eliminarea raportării la salariul de bază minim brut, este explicată de Guvern prin faptul că majorarea acestui salariu ar crea dificultăţi imediate în asigurarea resurselor pentru programele finanţate din bugetul asigurărilor de şomaj, dar şi prin încercarea de "securizare" a furnizării drepturilor conferite şomerilor şi multiplele recomandări ale organizaţiilor financiare internaţionale referitoare la menţinerea preocupărilor pentru reducerea şomajului, în vederea "activizării" beneficiarilor de indemnizaţie de şomaj şi a responsabilizării lor cu privire la ocuparea unui loc de muncă.

"Deşi există semne de ameliorare a situaţiei de pe piaţa muncii concretizate prin scăderea ratei şomajului, aceasta se dovedesc a fi încă timide, astfel încât, expectativa reluării trendului de creştere a ocupării este încă relativ prematură. Luând în considerare presiunea deja exercitată asupra bugetului asigurărilor pentru şomaj, în situaţia stabilirii unui nivel al salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru 2011 mai ridicat decât cel din 2010, este previzibilă crearea unor dificultăţi imediate în asigurarea resurselor pentru programele finanţate din acest buget", explică Guvernul.

Potrivit sursei citate, la momentul actual, date statistice disponibile la nivelul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă relevă faptul că numărul şomerilor indemnizaţi excede numărului şomerilor neindemnizaţi, situaţia statistică indicând la 31 octombrie 2010 faptul că 329.182 persoane sunt şomeri indemnizaţi şi 316.271 persoane şomeri neindemnizaţi.

"Din acest motiv se impune adoptarea de măsuri imediate pentru reglementarea unor măsuri de natură a proteja drepturile şomerilor, dar şi de a asigura sustenabilitatea bugetului asigurărilor pentru şomaj, iar neadoptarea acestor măsuri ar avea drept consecinţe negative afectarea unui interes public, respectiv capacitatea de a acorda beneficiarilor drepturile prevăzute de Legea 76/2002 privind asigurărilor pentru şomaj", este motivarea Guvernului.

Executivul arată că, prin aplicarea acestei modificări, cuantumul indemnizaţiei de şomaj va suferi o diminuare şi estimează o reducere a cheltuielilor bugetare la asigurărilor pentru şomaj de 168.000 lei în 2011, 555.000 lei în 2012, 518.000 lei în 2013 şi tot 518.000 lei în 2014.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Costin: Scăderea ajutorului de şomaj trebuie dublată de crearea de locuri de muncă de calitate.
 Vizualizări articol: 617 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Costin: Scăderea ajutorului de şomaj trebuie dublată de crearea de locuri de muncă de calitate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei