Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că firmele străine care au lucrări în România au preţuri mai mari din cauza dobânzilor crescute şi a "cotei de risc" pe care companiile finanţatoare le impun pentru a executa lucrări în ţara noastră.
"Aş accentua zona credibilităţii, ca sursă de dobânzi mai mici. Am avut discuţie cu doi constructori foarte mari care lucrează la pasaj aici, unul austriac şi altul italian. Mă interesa dacă funcţionează sistemul acela automat de compensare a TVA-ului pe care l-a anunţat ministrul Finanţelor şi am chemat pentru o discuţie de o jumătate de oră pe cei doi mari constructori de la pasajul Băneasa. Cu ocazia aceste discuţii, am aflat un lucru pe care nu-l ştiam, şi m-a neliniştit", a spus Traian Băsescu.
El a explicat că, pentru a lucra în România, din cauza întârzierilor la plăţi, firmele străine trebuie să folosească bani de la companiile mamă.
"Sunt finanţaţi, în lipsa plăţilor făcute de instituţiile româneşti, de companiile mamă ca să plătească salariile la timp, să-şi plătească obligaţiile la stat, dar s-a introdus şi la finanţarea companiilor o cotă de risc pentru că lucrează în România. Deci nu avem doar dobânzi crescute, ci şi companiile care se finanţează ca urmare a faptului că statul român nu-şi plăteşte la timp facturile, primesc bani de la compania mamă cu o cotă de risc care împinge costul lucărilor şi la o creştere cu 3-4%, şi aici discutăm de lucrări de milioane", a adăugat şeful statului.
Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că România are o mare problemă de credibilitate, motiv pentru care instituţiile financiare internaţionale au o reticenţă în a împrumuta autorităţile române, iar când o fac, cresc dobânzile. Unul dintre motivele invocate de şeful statului a fost luarea deciziilor de către instanţele de judecată, care contravin măsurilor guvernamentale, ceea ce conduce la costuri mai ridicate ale finanţărilor.
"Să nu consideraţi că este un atac, ci pur şi simplu vă dau o informaţie, faptul că instanţe, fie că este vorba de instanţa constituţională sau instanţe obişnuite din sistemul judiciar dau soluţii care să facă lege în loc să aplice legea. Deci decredibilizarea sistematică a Guvernului prin acţiune de multe ori iraţională, care nu are nimic comun cu aplicarea legii sau chiar a Constituţiei, ci interesul de moment, de grup, face ca România să fie puţin credibilă. Deci o spun cu toată responsabilitatea: faptul că în instanţe se creează lege şi nu se aplică legea este cel mai puternic filon de decredibilizare care se abate asupra României, este mai mult decât instabilitate politică, mai mult decât atitudinea Parlamentului", a mai afirmat preşedintele Băsescu.
De asemenea, el a făcut apel la solidaritate pentru depăşirea crizei economice.
"Foarte mulţi cred şi le place să creadă şi să promoveze ideea: problema de a scoate România din criză este doar a celor 15 miniştri, a primului ministru şi a preşedintelui. Să înşală cei care gândesc aşa. Ieşirea din criză este problema tuturor românilor, a întregii clase politice şi vă asigur că dacă vrem să ne distrugem ţara, aşa cum procedăm, suntem pe drumul cel bun. 15 miniştri şi un preşedinte nu ar putea face ce trebuie ca 22 de milioane să treacă de criză, fără o minimă solidaritate", a conchis şeful statului.