Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor va fi sărbătorită, joi, în România şi restul statelor ONU, printre instituţiile autohtone care organizează evenimente numărându-se şi Poliţia Română.
În contextul sărbătoririi Zilei pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, vicepreşedintele Comisiei pentru Dezvoltare din Parlamentul European (PE), Corina Creţu, a cerut în sesiunea plenară de la Strasbourg o implicare mai eficientă a UE în combaterea violenţei împotriva femeilor, se arată într-un comunicat de presă de miercuri al PE.
"Violenţa de gen, fie ea domestică ori din zonele de conflict armat, reprezintă una din cele mai grave încălcări ale drepturilor omului şi trebuie contracarată şi pedepsită în consecinţă", a arătat Corina Creţu în intervenţia scrisă aferentă dezbaterii privind împlinirea unui deceniu de la adoptarea Rezoluţiei 1325 a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU).
Europarlamentarul a amintit, de asemenea, că femeile cad victime şi violenţei conjugale, a violului marital, a hărţuirii sexuale şi a traficului de fiinţe umane.
"Rezoluţia 1325 a inaugurat, acum zece ani, un cadru legislativ consolidat ulterior de rezolutiile 1888 şi 1889 din 2009 şi de numirea primului reprezentant special al Naţiunilor Unite pentru violenţa împotriva femeilor. Din păcate, eforturile declarative, rezoluţiile şi planurile naţionale şi internaţionale de îmbunătăţire a gradului de protecţie a femeilor în teatrele de conflict nu au avut drept consecinţă eradicarea acestei arme barbare la care se recurge frecvent în războiul modern: violenţa sexuală. Din contră, impunitatea asigură premisele favorabile proliferarii în această direcţie complet opusă valorilor noastre", a declarat europarlamentarul, adăugând că "o problema foarte gravă e ca s-au înregistrat cazuri în care atrocităţile au fost comise la doi paşi de bazele forţelor ONU".
Vicepreşedintele Comisiei pentru Dezvoltare din PE a mai spus că victimele acestor abuzuri sunt obligate, ulterior, să suporte stigmatul social şi riscă îmbolnăviri cu maladii "cumplite", cum este virusul HIV.
"Uniunea Europeana trebuie să-şi amplifice acţiunile pentru combaterea acestor grave încălcări ale drepturilor omului, astfel încât rezoluţiile ONU să nu rămână literă moartă", mai precizează Corina Creţu, în intervenţia scrisă.
În contextul sărbătoririi Zilei pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, Institutul pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii (ICPC) din cadrul Poliţiei Române organizează joi, la Colegiul Naţional Matei Basarab din Bucureşti, evenimentul "Nu da, dăruieşte!", marcând începutul campaniei "16 zile de activism împotriva violenţei asupra femeii".
Campania se derulează între două zile cu semnificaţie deosebită, respectiv 25 noiembrie-Ziua Internaţională împotriva Violenţei asupra Femeilor şi 10 decembrie-Ziua Internaţională a Drepturilor Omului. În acest an se organizează cea de-a douăzecea ediţie a campaniei, care a debutat în anul 1991 în SUA.
La evenimentul organizat la Colegiul Naţional Matei Basarab vor participa toţi elevii claselor a XII-a, invitat special fiind actriţa Daniela Nane, care vrea să sensibilizeze şi să informeze tinerii cu privire la violenţele asupra femeii şi problemele asociate acesteia. La finalul dezbaterilor, poliţistele ICPC vor înmâna băieţilor din liceu sute de flori pe care aceştia, la rândul lor, le vor dărui femeilor din viaţa lor-colege, prietene, profesoare sau mame.
Acţiuni similare vor avea loc, tot joi, în diverse zone (centre comerciale, gări, instituţii,) din alte 15 judeţe ale ţării. Toate florile pe care poliţistele le vor oferi bărbaţilor vor fi însoţite de mesajul "Violenţa asupra femeii ne răneşte pe toţi. Nu fi indiferent! Nepăsarea poate ucide!".