Contrabanda cu ţigări a ajuns în luna septembrie la 24,4% din totalul pieţei, după ce în lunile iunie şi iulie scăzuse la 21,3%, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, Marian Marcu, managing partener la compania de cercetare Novel Research.
"În luna ianuarie 2010 contrabanda a fost la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, respectiv la 36,2%. În lunile următoare a scăzut constant, până la 21,3% în iulie, pentru ca în septembrie să reînceapă să crească, la 24,4%", a spus Marcu.
El a explicat evoluţia din septembrie prin micşorarea salariilor în sistemul bugetar şi prin creşterea TVA, în iulie.
Principalele surse ale comerţului ilicit sunt Republica Moldova, Ucraina şi Serbia, care acoperă 77% din volumul ţigărilor de contrabandă.
Cel mai ridicat nivel al contrabandei a fost în luna septembrie în vestul ţării, respectiv 48%, urmat de nord-est cu aproape 41% şi de nord-vest cu 33%. La polul opus se situează sud-estul, cu 7,5% şi Bucureştiul, cu 11%.
Prezent la conferinţă, Neil Coupland, directorul general al companiei JTI, a declarat că producătorul de ţigarete a alocat câteva sute de mii de euro pentru campania împotriva contrabandei şi alte câteva sute de mii pentru întărirea controalelor în vămi şi pentru traininguri.
El a mai spus că din cauza contrabandei a scăzut şi volumul vânzărilor companiei. Astfel, în 2008 JTI avea o cotă de piaţă de aproximativ 25% şi vindea circa 8 miliarde de ţigarete, iar în acest an vânzările vor scădea spre 5 miliarde de ţigarete, la o cotă de piaţă similară celei de acum doi ani.
Din cauza scăderii vânzărilor, producătorul de ţigarete a concediat 120 de angajaţi în urma procesului de restructurare încheiat în octombrie.