Ordonanţa privind creditele de consum va fi aprobată de Parlament cât mai rapid, în termenele procedurale stabilite, Guvernul neavând mijloace legislative de intervenţie, a declarat, miercuri, premierul Emil Boc.
Întrebat de jurnalişti, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, dacă este îngrijorat de modul în care decurg dezbaterile în Parlament în ceea ce priveşte această ordonanţă, şeful Guvernului a afirmat că este convins că actul normativ va fi aprobat rapid de către Legislativ.
"Guvernul nu poate face treaba Parlamentului., Guvernul a făcut ceea ce trebuie şi a trimis ordonanţa de urgenţă la Parlament. Sunt convins că Parlamentul o va aproba în termenele procedurale stabilite astfel încât să fie aprobată cât mai repede cu putinţă. Guvernul, din acest punct de vedere, nu are mijloacele legislative de intervenţie", a spus Boc.
Ordonanţa de Urgenţă 50/2010 privind creditele de consum se află în dezbatere la Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor, după ce a fost aprobată în Senat fără nicio modificare.
Dezbaterile din Comisia de buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor privind amendamentele depuse la ordonanţă au fost întrerupte miercuri, din lipsă de cvorum, iar deputaţii vor relua discuţiile cel mai devreme marţi.
Deputatul PSD Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, a declarat, după şedinţa de marţi a Comisiei, că nu poate spune când va fi votată legea de aprobare a OUG 50 în Camera Deputaţilor, întrucât pe măsură ce deputaţii intră în analiza reglementării constată "cât de multe scăpări" are textul iniţial.
Totodată, el a spus că nicio condiţionalitate nu poate să forţeze Parlamentul să voteze într-un anume ritm sau de o anumită manieră şi, dacă FMI a impus drept condiționalitate pentru primirea următoarei tranşe modificarea OUG 50, atunci Guvernul poate realiza acest lucru printr-o nouă ordonanţă de urgenţă.
Modificarea OUG 50 privind creditele populaţiei astfel încât să asigure transparenţă dar şi stabilitate financiară este una dintre cele cinci precondiţii pentru eliberarea următoarei tranşe de la FMI, iar în anexa scrisorii suplimentare se precizează că prevederile actului normativ nu vor fi aplicate contractelor în derulare.