Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a susţinut, marţi, că Guvernul nu poate fi oprit să îşi asume răspunderea pentru un proiect de lege, chiar dacă un act normativ similar se află în dezbaterea uneia dintre Camerele Parlamentului.
"Din punctul meu de vedere, Guvernul nu poate fi oprit să îşi angajeze răspunderea. Este un gest de forţă şi de responsabilitate politică şi chiar şi existenţa unui act normativ cu conţinut pe aceeaşi temă pe ordinea de zi într-una dintre Camere Parlamentului nu poate să stopeze angajarea", a opinat senatorul.
El a arătat că sunt nenumărate cazurile în care parlamentarii au iniţiative legislative în cele două Camere şi, în acelaşi timp, Guvernul dă o ordonanţă de urgenţă cu acelaşi conţinut, iar acest lucru "nu este deloc nelegal" şi "ordonanţa trăieşte".
Referitor la afirmaţiile preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, care a susţinut că o lege adoptată, în urma dezbaterilor, de către Parlament are mai mare forţă decât o lege adoptată prin asumarea răspunderii, Rădulescu a susţinut că o astfel de interpretare nu este corectă.
"În opinia tuturor şi în primul rând în opinia Constituţiei, procedura de asumare este o procedură extrem de puternică, pentru că ea se poate solda cu o moţiune de cenzură şi cu demiterea guvernului", a spus Cristian Rădulescu.
Întrebat ce se va întâmpla dacă la promulgare vor ajunge două legi ale educaţiei, una adoptată de Senat, în calitate de Cameră decizională, şi una adoptată prin asumarea răspunderii, el a arătat că preşedintele are posibilitatea, pe de o parte, să trimită la Curtea Constituţională, pentru a vedea dacă procedura şi conţinutul au fost corecte şi, pe de altă parte, are posibilitatea de a retrimite la Parlament pentru ca textele să fie puse eventual în corelaţie sau una dintre să fie anulată, "deci să aducă la zi situația".
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că, în opinia sa, continuarea procedurii angajării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei poate fi considerată un atac la ordinea constituţională, faptă pedepsită penal.
Legea educaţiei în forma adoptată de Comisia de învăţământ va fi discutată de plenul Senatului lunea viitoare, a decis, marţi, Biroul Permanent.
Curtea Constituţională se va pronunţa, miercuri, asupra sesizării Guvernului cu privire la conflictul juridic de natură constituţională pe care l-ar avea cu Parlamentul pe marginea asumării răspunderii pe Legea educaţiei.