Ministerul Muncii va începe în această săptămână discuţiile legate de modificarea Codului Muncii şi a altor legi privind sindicatele, patronatele şi contractul colectiv de muncă, urmând ca documentele să fie aprobate de Guvern şi transmise Parlamentului în decembrie, a declarat ministrul de resort.
"Începând de săptămâna aceasta, vom avea discuţii legate de oportunitatea modificării Codului Muncii şi de modifcarea altor legi care au impact pe piaţa muncii, vorbesc aici de Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea confilctului de muncă, Legea contractului coleciv de muncă şi de Legea CES. A doua reformă este legată de zona socială şi vom veni cu două-trei variante spre dezbatere. În această reformă sunt incluse legile privind serviciile şi prestaţiile sociale, statatul asistentului social şi al inspectorului social, acreditarea şi calitatea serviciilor sociale", a afirmat, luni, ministrul Muncii, Ioan Botiş, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern.
El a precizat că cele 202 ajutoare sociale existente în prezent vor fi împărţite în patru categorii.
"Vom lucra cu indicatori noi, propunem o abordare ştiinţifică legată de un indicator social de inserţie şi de un indicator social de referinţă, astfel încât în fiecare an, prin aprobarea Parlamentului, să avem cifrele corecte şi exacte pentru ceea ce înseamnă asistenţă socială. Ideea mea este de a duce toate tipurile de ajutoare sociale, inclusiv serviciile sociale, spre cei care au într-adevăr nevoie", a spus ministrul.
Botiş a amintit totodată că în prezent este analizată posibilitatea modificării regulilor de acordare a indemnizaţiei pentru mame şi creşterea indemnizaţiei pentru stimularea întoarcerii la muncă, de la 100 la 400 lei.
Perioada de acordare a indemnizaţiei pentru creşterea copilului va fi redusă de la 24 de luni, variantele luate în calcul fiind ca aceasta să fie de 12, 14 sau 18 luni, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Ioan Botiş.
Totodată, Botiş a mai spus că indemnizaţia pentru creşterea copilului ar putea reveni la 85% din salariu, adică la cuantumul din iunie 2010, înainte de diminuarea cu 15%, dar decizia finală va fi luată la Ministerul de Finanţe.
Botiş a adăugat că mamele care se vor întoarce la muncă din concediul pentru creşterea copilului mai repede de doi ani ar putea primi o indemnizaţie de 400 de lei. În prezent, mamele care revin la serviciu mai devreme de doi ani primesc 100 de lei în plus la salariu, sub forma unui stimulent.