Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că selectarea activiştilor politici, a candidaţilor pentru diverse alegeri pe criterii numai de competenţă este insuficientă, aceasta trebuind să vizeze şi criterii de integritate, ceea ce ar constitui o măsură de combatere a corupţiei pe termen lung.
Ministrul Justiţiei a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, că din ce în ce mai importantă va fi combaterea corupţiei, în contextul agravării condiţiilor de trai, din perspectiva asigurării unui climat de afaceri sănătos, eliberat de practici abuzive şi neconcurenţiale.
"Combaterea corupţiei rămâne o provocare majoră a societăţii româneşti în cadrul eforturilor europene şi globale, în acest sens, a statelor bazate pe regula de drept şi organizarea democratică", a spus Predoiu.
Potrivit demnitarului, combaterea corupţiei, prin justiţie, este numai o dimensiune a procesului, fiind important ca acest efort să fie transfuzat mai energic, prin metode specifice şi în cadrul celorlalte puteri.
"De exemplu, selectarea activiştilor politici, a candidaţilor pentru diverse alegeri sau a liderilor pe criterii numai de competenţă este insuficientă. Este important ca această selecţie să fie vizeze şi criterii de integritate, în acest fel este, indirect, o măsură de combatere a corupţiei pe termen lung, pe ternen strategic", a declarat Cătălin Predoiu.
În ceea ce priveşte justiţia, a spus Predoiu, în pofida unor controverse, "de cele mai multe ori artificiale", create în jurul unor anchete ale Direcţiei Naţionale Anticorupţie, aceasta a continuat să fie vectorul central al combaterii corupţiei, prin justiţie.
Totodată, demnitarul a afirmat că eforturile şi rezultate bune ale Direcţiei Generale Anticorupţie din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor sunt importante. Alături de ele, pe frontul combaterii criminalităţii organizate, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a continuat să-şi îmbunătăţească eficienţa, a arătat ministrul.
Predoiu a mai spus că instanţele penale au început să fie mai curajoase din această perspectivă.
"Este datoria Ministerului Justiţiei să transmită ferm Comisiei Europene şi statelor membre faptul că România este unul dintre cele mai proactive state din Europa în combaterea corupţie, realitate demonstrată de statisitici. Dacă unii spun că în România nu există corupţie, eu răspund că acesta este confruntată sever, sistematic, cu instituţii specializate şi rezultate pozitive. Este important ca acest efort sistematic pe zona instituţiilor anticorupţie să fie extins şi în alte zone instituţionale", a subliniat ministrul Justiţiei.
Oficialul a adăugat că aşa se explică menţiunile din rapoartele de ţară pe justiţie privind transparenţa şi integritatea în procesul de achiziţie publice.
"În acest context consider import ca Agenţia Naţională de Integritate să-şi relanseze activitatea după refacerea cadrului normativ", a punctat ministrul.
Totodată, Predoiu a afirmat că până când nu vor fi soluţionate dosarele de corupţie aflate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, indiferent de soluţie, "eforturile de combatere a corupţiei din justiţie nu vor fi credibile".
Ministrul a adăugat că modificarea competenţelor la ICCJ, adusă prin Legea micii reforme, va faciliat urgentarea proceselor de corupţie.