Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 19 nov 2010 - Anul XV, nr. 273 (4564)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7742 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Medic:Peste 7.000 de femei, depistate anual având cancer la sân, 4.000 mor, multe sunt foarte tinere

Vineri, 19 Noiembrie 2010 (16:02:17)

Peste 7.000 de femei sunt depistate anual având cancer la sân şi tot în acest interval 4.000 de paciente mor întrucât ajung în stadii avansate ale bolii, din păcate multe foarte tinere, a declarat, joi, managerul Institutului Oncologic din Bucureşti (IOB), Rodica Anghel.

"Incidenţa cancerului la sân nu este atât de mare şi poate fi comparată cu cea din alte ţări, în schimb mortalitatea este foarte mare, asta pentru că nu există un program de depistare precoce a maladiei. Dacă în urmă cu 10-12 ani erau 3.000 - 4.000 de cazuri descoperite anual, acum vorbim de aproape dublu", a continuat prof. dr. Rodica Anghel, cu ocazia conferinţei anuale a Societăţii Române de Radioterapie şi a Zilelor Medicale ale IOB.

Rodica Anghel a semnalat faptul că în ultimul timp un număr tot mai mare de tinere ajung la spital cu tumori ale sânului, din nefericire în stadii avansate, chiar metastatic, când posibilităţile terapeutice şi rezultatele sunt mult mai mici.

"Am avut paciente de 19, 22, 26, 30 de ani şi trebuie să ă spun că toate erau în stadiul metastatic, când aveau metastaze hepatice. Din păcate, au fost mai mulţi factori care au contribuit la prezentarea în stadiul avansat. Fie boala nu a fost recunoscută de către medicii la care au fost prima dată, fie aceştia au considerat că e vorba de o tumoră beningnă. Cert este că tinerele nu erau obişnuite să facă un autocontrol al sânului care este foarte indicat chiar de la vârste tinere", a mai spus managerul Institutului Oncologic din Bucureşti.

Medicul a precizat că în familiile în care există persoane care au avut cancer al sânului este obligatoriu ca fetele să fie introduse într-un program riguros şi să facă control chiar din timpul liceului. Fiecare femeie trebuie să înveţe să-şi facă autocontrol, să palpeze sânii, să observe dacă există un nodul sau modificare de culoare şi formă, a mai spus medicul.

Potrivit lui Anghel, ecografia mamară este indicată la tinere, în timp ce la femeile de peste 50 de ani este recomandat un screening mamografic anual dacă la prima evaluare apar modificări. Cea mai des întâlnite forme de cancer sunt cele bronhopulmonare, mamare, colo-rectale, al prostatei şi cel gastric.

Formele incipiente ale bolii pot fi tratate printr-o intervenţie chirurgicală de conservare. Rata de supravieţuire la 5 ani în stadiul zero este de 100%, dar aceasta scade cu cât boala este în stadiu mai avansat astfel că în stadiul 4 supravieţuirea la 5 ani ajunge la 10% sau chiar mai puţin.

Managerul IOB a precizat că, în Franţa, incidenţa cancerului la sân este la fel de mare ca în România, dar că, în schimb, mortalitatea este mult mai mică întrucât boala este depistată în stadii incipiente. România se confruntă cu câteva probleme plecând de la lipsa unui registru naţional pentru cancer.

"Avem în institut aparatură modernă de diagnostic şi depistare a cancerului la sân cât şi pentru puncţii ghidate subecran pentru tumoare mică. De asemenea, avem laborator de bronhoscopie cu imunoflorescenţă. Dar cele mai grele probleme sunt legate de aparatura de iradiere care este învechită şi uzată moral", a mai spus medicul Rodica Anghel.

Potrivit managerului IOB, accesul la tratamentul cu molecule noi presupune înscrierea pe liste de aşteptare iar accesul la radioterapie este redus, întrucât numărul de aparate din România este foarte mic.

"Am avea nevoie de 127 de aparate de iradiere şi avem 27 şi acestea în stadii avansate de uzură. Din totalul pacienţilor care ar trebui să beneficieze de radioterapie doar 27% pot să facă acest tratament", a mai spus medicul.

Anghle a vorbit de asemenea despre numărul redus de asistente medicale din institut. Cu toate acestea cercetarea realizată în IOB este recunoscută la nivel internaţional, mulţi dinte cercetătorii care lucrează acolo primind premii la concursurile din SUA.

Cu ocazia conferinţei au fost premiaţi medici rezidenţi care au prezentat cele mai bune lucrări, urmând să fie organizat şi un forum al pacienţilor. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Medic:Peste 7.000 de femei, depistate anual având cancer la sân, 4.000 mor, multe sunt foarte tinere.
 Vizualizări articol: 534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Medic:Peste 7.000 de femei, depistate anual având cancer la sân, 4.000 mor, multe sunt foarte tinere0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei