Preşedintele FSLI, Simion Hancescu, a declarat, joi, după discuţiile de la Ministerul Muncii, că majorarea cu 15% a salariilor bugetarilor anunţată de Guvern nu înseamnă o recuperare a veniturilor pierdute, întrucât nu acoperă rata inflaţiei şi neacordarea premiului anual, care totalizează 16%.
Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a spus că cei 25% pierduţi de bugetari în 2010 nu vor fi recuperaţi anul viitor nici măcar parţial, în condiţiile în care majorarea cu 15% a salariilor nu acoperă nici măcar rata inflaţiei şi premiul anual.
Hancescu a afirmat că prin refuzul de a majora salariul minim la 750 de lei, aşa cum au solicitat sindicatele, Guvernul arată că de fapt nu intenţionează să elimine munca la negru.
El a mai spus că nu înţelege de ce Guvernul ţine neapărat să-şi asume răspunderea pe Legea salarizării unitare a bugetarilor, având în vedere că aceasta nu va fi aplicată mai devreme de 2014 sau 2015.
Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament pe un salariu în 2011 în sistemul bugetar de 690 de lei brut şi 540 de lei net, în timp ce pentru mediul privat propunerea ar fi de 670 de lei brut, ceea ce înseamnă că şi anul viitor vor fi două salarii minime pe economie, a spus preşedintele UGIR-1909, Cezar Coîci.
Liderul UGIR-1903 a precizat că secretarul de stat Valentin Mocanu a spus în timpul discuţiilor că salariul minim brut pe economie în mediul privat ar putea fi de 670 de lei. Corîci a mai spus că Guvernul discută despre un salariu minim brut de 670 de lei în mediul privat, în condiţiile în care patronatele au capacitatea de a oferi mai mult.
Premierul Emil Boc anunţa la începutul săptămânii că proiectul legii salarizării unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a răspunderii Guvernului.
Surse parlamentare au declarat, pentru MEDIAFAX, că premierul Emil Boc le-a prezentat, miercuri, parlamentarilor coaliţiei, variante privind Legea salarizării unitare, arătând că salariul minim pe economie ar urma să fie de 670 de lei.
Potrivit surselor citate, în varianta prezentată de Boc se arată că în 2011 vor fi creşteri salariale de până la 15% la toate salariile, pornind de la nivelul de acum al salariilor.
De asemenea, premierul a susţinut că pentru persoanele cu venituri mai mici de 1.000 de lei trebuie să se găsească o formă de compensare.
Salariile de bază din sectorul public vor creşte în 2011 cu 15%, dar vor rămâne şi în aceste condiţii cu 13,75% mai mici faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern, fără ca noul nivel să mai fie modificat până la sfârşitul anului viitor, relevă Legea salarizării, obţinută de MEDIAFAX.
Documentul este datat 17 noiembrie şi a fost discutat în şedinţa de miercuri a Guvernului, urmând să fie transmis spre consultare FMI înaintea adoptării.
Conform proiectului, salariile de bază vor creşte anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, şi nu din luna iunie.
În vară, Guvernul a decis ca toate salariilor din sectorul bugetar să fie diminuate cu 25%, măsură care a fost aplicată din luna iulie.
Surse oficiale au precizat că octombrie este luat ca bază de calcul deoarece în această lună au fost finalizate toate măsurile de reduceri salariale.
Cuantumul brut al salariilor va fi stabilit în 2011 ţinându-se seama de gradul sau treapta profesională, vechimea în muncă sau în specialitate dobândite până la 31 decembrie 2010.
Proiectul legii salarizării va fi adoptat luni de Guvern, în vederea angajării răspunderii în Parlament.