Rectificarea bugetară ar putea pune în pericol plata salariilor angajaţilor din învăţământ în luna decembrie, bugetul de salarii fiind redus 1,3 miliarde de lei de la începutul anului, precizează joi, într-un comunicat de presă, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).
"Potrivit proiectului de rectificare bugetară pentru anul 2010, fondul de salarii pentru învăţământul preuniversitar a fost redus cu 247.112.000 lei. De la începutul anului, bugetul de salarii pentru angajaţii din învăţământ a fost redus cu 1,3 miliarde de lei, ceea ce înseamnă că plata integrală a salariilor este pusă în pericol pentru luna decembrie 2010", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit aceluiaşi proiect de act normativ, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va pierde 40 de milioane de lei, în acest context, FSLI considerând că diminuarea bugetului, alocat iniţial sistemului de învăţământ, demonstrează un dezinteres total din partea Guvernului faţă de angajaţii din învăţământ, elevi, şcoli.
"Decizia Guvernului de a reduce fondurile destinate cheltuielilor de personal este revoltătoare. Există riscul major ca salariaţii din învăţământ să rămână fără bani, chiar de sărbători, pentru că sumele alocate salariilor pentru luna decembrie sunt mai mici cu 24 la sută, faţă de cât ar fi nevoie. Este dureros ceea ce se întâmplă în acest moment şi Guvernul dă, încă o dată, dovadă de dispreţ faţă de această categorie profesională", a declarat preşedintele FSLi, Simion Hancescu.
Sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor de la nivel local cu salariile şi sporurile în instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat vor fi diminuate de Guvern prin rectificare bugetară, tăieri de cheltuieli urmând să fie efectuate şi din bugetul de finanţare a ajutorului social
Proiectul celei de-a doua rectificări bugetare din acest an, obţinut de MEDIAFAX, relevă că sumele totale defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivel local cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, precum şi contribuţiile aferente acestora din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat vor fi reduse cu 247,1 milioane lei, la 8,2 miliarde lei.
Nu vor fi operate diminuări de cheltuieli în judeţele Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Caraş-Severin, Călăraşi, Cluj, Dolj, Giurgiu, Ilfov, Mehedinţi, Mureş, Sibiu, Teleorman, Timiş, Vâlcea, Vrancea şi municipiul Bucureşti.
Proiectul de rectificare va fi aprobat luni de Guvern. Prima rectificare bugetară din acest an a fost efectuată în luna august.