Reprezentanţii Consiliului Superior al Magistraturii au informat experţii Comisiei Europene, sosiţi la Bucureşti în cadrul misiunii de evaluare a angajamentelor asumate în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), despre concursurile la INM şi promovările la instanţa supremă.
În legătură cu întărirea capacităţii Institutului Naţional al Magistraturii (INM), CSM a arătat proiectul său în sensul omogenizării metodelor de recrutare pentru admiterea la Institut cu cea privind admiterea în magistratură a candidaţilor care au o vechime minimă de cinci ani în profesii juridice, îmbunătăţirii programelor de formare iniţială (doi ani de pregătire în cadrul INM şi un an ca judecător/procuror stagiar la instanţe/parchete).
Creşterea importanţei formării practice în cadrul cursurilor la INM prin alternarea pregătirii teoretice cu pregătirea practică la instanţe şi parchete şi prin sporirea competenţelor auditorilor de justiţie în cadrul activităţii practice la instanţe/parchete (obligativitatea motivării hotărârilor pronunţate, participarea la deliberări alături de judecători etc.) şi creşterea calităţii pregătirii practice iniţiale ale auditorilor de justiţie - au fost puncte expuse de CSM.
Reprezentanţii CSM au arătat că examenul pentru admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii a fost organizat un concurs, în perioada 25 iunie - 24 septembrie 2010, iar pentru cele 200 posturi de auditor de justiţie (o sută auditori de justiţie pentru judecători şi o sută de auditori de justiţie pentru procurori) au aplicat 3.290 candidaţi, fiind admişi doar 68.
Totodată, CSM a precizat faptul că în luna ianuarie 2011 va avea loc un nou concurs de admitere la INM pentru o sută de posturi de auditori de justiţie. "Este în derulare procedura pentru organizarea unui nou examen pentru admiterea în magistratură pentru candidaţii care au o vechime minimă de 5 ani în profesii juridice, examen care va fi organizat pe 21 noiembrie 2010. Au fost scoase la concurs 110 posturi (60 posturi de judecător şi 50 de posturi de procuror) la care s-au înscris 1.620 de candidaţi", arată CSM.
CSM a explicat faptul că procedura de examinare pentru examenul de capacitate pentru judecători şi procurori stagiari (6 august - 13 decembrie) este în desfăşurare.
CSM a arătat că se derulează procedura de concurs pentru numirea în funcţii de conducere (27 septembrie - 14 decembrie 2010), la care au fost declarate vacante 112 funcţii de conducere la instanţe şi 86 de funcţii de conducere la parchete.
Examenul pentru admiterea la Şcoala Naţională de Grefieri a fost amânat pentru anul viitor datorită numărului scăzut de posturi de grefier.
În ce priveşte promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, CSM arată că în 9 septembrie 2010, trei judecători au fost numiţi de Plen după intervievarea a cinci candidaţi pentru promovarea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. O nouă procedură de promovare la ICCJ este în desfăşurare pentru: două posturi pentru Secţia civilă şi de proprietate intelectuală; trei posturi pentru Secţia penală; două posturi pentru Secţia comercială; un post pentru Secţia de contencios administrativ şi fiscal.
Pentru aceste posturi sunt zece candidaţi pentru Secţia civilă şi de proprietate intelectuală; nouă candidaţi pentru Secţia penală; nouă candidaţi pentru Secţia comercială; patru candidaţi pentru Secţia de contencios administrativ şi fiscal.