Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 18 nov 2010 - Anul XV, nr. 272 (4563)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

BM: Numărul emigranţilor români este de 2,77 milioane persoane, reprezentând 13,3% din populaţie

Joi, 18 Noiembrie 2010 (16:14:29)

Numărul românilor care au emigrat este de 2,77 milioane de persoane în acest an, reprezentând 13,1% din populaţie, dar va scădea substanţial pe termen lung, respectiv în 10 -15 ani, în condiţiile în care Româna va converge către Europa, potrivit Băncii Mondiale.

Potrivit datelor BM, cei mai mulţi români au emigat către Italia, Spania, Ungaria, Israel, SUA, Germania, Canada, Austria, Franţa şi Marea Britanie.

"Pe termen scurt este greu de anticipat o creştere a numărului emigranţilor pentru că şi oportunităţile din străinătate au dispărut. Pe termen lung, respectiv în 10 -1 5 ani, mă aştept ca emigraţia să scadă substanţial, în măsura în care România va converge către Europa", a declarat Cătălin Păuna, economistul-şef al biroului Băncii Mondiale din România.

El a menţionat că dinamica PIB-ului la paritatea puterii de cumpărare a înregistrat o îmbunătăţire semnificativă în ultimii zece ani, iar procesul de convergenţă spre media UE va continua după criza actuală.

"Dacă vom continua să evoluăm în ritmul actual, atunci vom atinge un prag la care, din perspectivă economică, emigrarea nu va fi rentabilă pentru români. În 10-15 ani vom avea salarii mult mai mari decât în prezent", a spus Păuna.

În ceea ce priveşte emigrarea doctorilor şi, în general, a forţei de muncă calificată, economistul BM consideră că este "nerealist" să se creadă că salariile pe acest segment de angajaţi din România vor converge foarte rapid spre nivelurile din vestul Europei.

"Cred că emigrarea personalului calificat este un semnal foarte puternic, însă consider că întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este ce alternativă avem pentru că sunt acestea ocupaţii cerute în multe ţări din Europa şi nu numai. Totodată, în aceste domenii personalul se formează destul de greu, durează ceva timp şi este costisitor. Acesta este unul dintre factorii care explică de ce există deficit de forţă de muncă pe zonele respective în multe state din Europa Occidentală", a explicat Păuna.

El a menţionat că o alternativă pentru emigrarea personalului calificat din România este alocarea mai multor locuri în sistemul de educaţie pentru aceste zone.

La polul opus, numărul imigranţilor în România se ridică în 2010 la 132.800 de persoane, peste jumătate din aceştia fiind femei. Principalele state de unde provind imigranţii în România sunt Moldova, Bulgaria, Ucraina, Federaţia Rusă, Republica Arabă Siria, Ungaria, Grecia, Turcia, Italia şi Germania.

Banca Mondială a prezentat, joi, raportul periodic privind situaţia economică în UE 10, respectiv a statelor care au aderat la UE în 2004 şi 2007.

România şi Letonia sunt singurele state incluse în raport care vor înregistra contracţii economice în acest an, conform estimărilor, ceea ce reflectă nevoile mari de ajustare de la boom-urile naţionale nesustenabile înregistrate înainte crizei.

Potrivit raportului, toate statele care au aderat la UE în 2004 şi 2010, vor înregistre creştere economică anul viitor.

"Cred că principalul factor care va face ca România să înregistreze scădere economică în 2010 este reprezentat de efectul programului de austeritate implementat în a doua parte a acestui an", a spus Păuna.

Banca Mondială estimează că economia România va scădea cu 1,9% în acest an, dar va creşte cu 1,5% în 2011.

Raportul periodic privind situaţie economică în UE10 este publicat de trei ori pe an şi monitorizează evoluţiile macroeconomice din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului BM: Numărul emigranţilor români este de 2,77 milioane persoane, reprezentând 13,3% din populaţie.
 Vizualizări articol: 544 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
BM: Numărul emigranţilor români este de 2,77 milioane persoane, reprezentând 13,3% din populaţie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei