Valoarea salariului minim de 670 de lei anunţată de Guvern este de fapt aceeaşi cu cea sugerată de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), deci nu este o decizie a Executivului, ci a FMI, a declarat, miercuri, vicepreşedintele "Cartel Alfa", Liviu Apostoiu.
Potrivit lui Apostoiu, această cifră era stabilită dinaintea întâlnirii de marţi seara de la Ministerul Muncii între sindicate, patronate, Ioan Botiş şi Gheorghe Ialomiţianu, dar sindicatelor nu le-a fost înaintată nicio cifră în acest sens.
"670 este aceeaşi cifră cu cea sugerată de FMI, deci nu a decis Guvernul nimic, ci FMI", a spus Apostoiu.
În opinia liderului sindical, reprezentanţilor salariaţilor nu le-a mai rămas decât o singură soluţie, aceea de a încerca să negocieze un salariu mai mare prin contractul colectiv de muncă.
Premierul Emil Boc le-a prezentat, miercuri, parlamentarilor coaliţiei, variante privind Legea salarizării unitare, arătând că salariul minim pe economie ar urma să fie de 670 de lei.
Reprezentanţii Guvernului şi cei ai sindicatelor şi patronatelor s-au întâlnit, marţi, la Ministerul Muncii, pe tema nivelului salariului minim în 2011.
Reprezentanţii patronatelor au spus că vor accepta creşterea salariului minim la peste 700 de lei doar în condiţiile scăderii cotei unice şi a desprinderii acestuia de grila de salarizare.
Dan Matei Agaton, purtător de cuvânt şi vicepreşedinte al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România, a declarat că patronatele vor negocia un salariu minim peste 700 de lei dacă această decizie va fi completată şi de măsuri care să asigure creşterea economică.
Patronatele au susţinut însă că aplicarea grupei de salarizare la acest nivel al salariului minim ar duce la o creştere a masei salariale la o valoare mai mare decât îşi poate permite sectorul privat.
Preşedintele UGIR 1903, Cezar Corîci, a precizat că Guvernul ar trebui ca după consultarea partenerilor sociali să comunice care va fi valoarea salariului minim. El a declarat că i-a spus ministrului de Finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, care a particiapt la discuţii, că ştie că în Guvern valoarea salariului minim a fost deja stabilită la 670 de lei, dar că ministrul "n-a avut tăria să spună că aşa e".
Vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical Ovidiu Jurcă a spus că sindicatele au optat în continuare pentru o valoare de 750 de lei a salariului minim şi că în aceste condiţii sindicatele şi patronatele ar putea să înceapă să lucreze la finalizarea contractului unic la nivel naţional, astfel încât salariaţii români să aibă un nivel minim de referinţă de peste 700 de lei.
Proiectul legii salarizării unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor două Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a răspunderii Guvernului, a anunţat, luni, la postul public de televiziune, premierul Emil Boc.
El a precizat că documentul va include, practic, două legi, respectiv o lege-cadru privind grila de salarizare, cu coeficiente de departajare între 1 şi 15 de la cel mai mic la cel mai mare salariu, şi o lege de aplicare a salarizării pentru anul 2011.
Coaliţia a decis ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe Legea salarizării, deoarece aceasta este necesară pentru elaborarea bugetului de stat pe 2011, a declarat, luni, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur, arătând că obiectivul este ca Legea bugetului să fie discutată în decembrie de Parlament.
Guvernul a convenit cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană ca salariul minim să nu fie majorat cu mai mult de rata inflaţiei din ultimii doi ani, respectiv până la 670 de lei, anunţa, în 9 noiembrie, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.