Experţii comisiei de evaluare Schengen au vizitat, marţi, Aeroportul Internaţional "Traian Vuia" din Timişoara, pentru a verifica îndeplinirea obiectivelor de evaluare specificate în foaia de parcurs a României, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Experţii comisiei de evaluare au vizitat noul terminal non-Schengen al Aeroportului Internaţional din Timişoara, unde au analizat din punct de vedere tehnic modul în care se separă fluxurile de călători din statele Schengen şi non-Schengen şi de tranzit, au afirmat oficiali ai aeroportului.
Potrivit surselor citate, comisia a verificat şi porţile de îmbarcare, ghişeele de frontieră şi echipamentele aferente celor două fluxuri de pasageri.
Conducerea Aeroportului Internaţional Timişoara a refuzat să facă orice declaraţie în urma vizitei comisiei de evaluare.
Nici experţii comisiei de evaluare Schengen nu au dorit să facă vreo declaraţie, ei fiind preluaţi de pe pistă de maşini ale Poliţiei de Frontieră Timiş, care i-au dus la Moraviţa, unde vor vizita punctele de trecere feroviar şi rutier ale frontierei cu Serbia.
Experţii comisiei de evaluare Schengen, care se află în vizită de evaluare în România până miercuri, au vizitat, luni, Aeroportul Internaţional "Henri Coandă" Otopeni din Bucureşti, pentru a verifica îndeplinirea obiectivelor de evaluare specificate în foaia de parcurs a României.
Vizita experţilor Schengen din perioada 15-17 noiembrie este singura reevaluare pe care aceştia au cerut-o în ceea ce priveşte procesul de aderare la Spaţiul Schengen.
Ultima vizită de evaluare va avea loc în perioada 6-10 decembrie, privind Sistemul Informatic Schengen (SIS) - SIRENE. Programul vizitei de evaluare Schengen în domeniul SIS/SIRENE vizează evaluarea din punct de vedere al îndeplinirii standardelor Schengen a structurilor MAI cu competenţe în domeniu.
România ar urma să adere la Spaţiul Schengen în 27 martie 2011.
În prezent, Spaţiul Schengen cuprinde 25 de state membre: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Cehia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Olanda, Ungaria, două ţări asociate, Islanda şi Norvegia, şi, din decembrie 2008, Elveţia.