Premierul Emil Boc şi preşedintele Comitetului de Est al Economiei Germane, Klaus Mangold, au discutat, luni, despre organizarea unui forum economic în 2011, în Germania, şeful Guvernului desemnându-l drept coordonator al acestei reuniuni pe ministrul Economiei, Ion Ariton.
Discuţia a avut loc cu ocazia unei întâlniri a celor doi oficiali, la Palatul Victoria.
Premierul Boc a arătat că se doreşte consolidarea relaţiilor comerciale şi a investiţiilor germane în România în domenii strategice, precum infrastructura rutieră, feroviară şi aeroportuară, energiile regenerabile, agricultura, dezvoltarea regională sau întreprinderile mici şi mijlocii. Un sprijin în acest sens îl reprezintă şi recenta adoptare a Legii Parteneriatului public-privat, a arătat premierul, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.
La rândul său, Klaus Mangold, preşedintele Comitetului de Est al Economiei Germane, a afirmat, potrivit Guvernului, că firmele germane din România apreciază forţa de muncă bine pregătită, precum şi raportul dintre salarii şi performanţă. El a arătat că există un mare interes al firmelor germane de a investi în domeniul agriculturii, al textilelor sau al managementului deşeurilor.
La finele lunii august 2010, volumul total al schimburilor bilaterale cu Germania a atins 8,95 miliarde euro, înregistrând o creştere de 18,9% faţă de perioada similară a anului trecut. Volumul exportului românesc a fost de 4,2 miliarde euro, cu 27% mai mult decât în 2009, iar importul a atins 4,7 miliarde de euro, înregistrând o creştere de 12,6% faţă de anul trecut.
Comitetul de Est al Economiei Germane este o organizaţie ce reuneşte principalele asociaţii reprezentând interesele economiei germane în Rusia, Europa Centrală şi de Est, Europa de Sud-Est, Caucaz şi Asia Centrală.
Ambasadorul german la Bucureşti, Andreas von Mettenheim a declarat, duminică, la Pro TV, că investiţiile germane în România au scăzut cu două treimi în acest an, dar şi că statul român are de plătit firmelor germane din România datorii de aproximativ 140 de milioane de euro.
Diplomatul german a explicat că există un interes comun de a avea în România un partener de încredere, care îşi poate plăti datoriile.