Decizia Curţii Constituţionale permite Guvernului să continue procedura angajării răspunderii pentru proiectul legii educaţiei, a declarat, vineri, premierul Emil Boc
El a arătat că procedura angajării răspunderii este în derulare şi nu poate fi oprită, iar opoziţia are la dispoziţie varianta moţiunii de cenzură.
Curtea Constituţională arată, în decizia privind Legea educaţiei, că, dacă la prima vedere, posibilitatea angajării răspunderii nu este supusă niciunei condiţii, oportunitatea şi conţinutul iniţiativei rămânând teoretic la aprecierea exclusiva a Guvernului, acest lucru nu poate fi absolut.
Curtea constată că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educaţiei naţionale, aflat în dezbatere parlamentară, respectiv la Senat, în calitate de Cameră decizională, nu îşi găseşte nicio motivare şi apreciază că nu există nicio dovadă a vreunui blocaj sau a unei inactivităţi parlamentare cu referire la proiectul de lege în discuţie.
În acelaşi timp, însă, cu privire la solicitarea autorului sesizării, în sensul că instanţa de contencios constituţional să oblige Guvernul să renunţe la procedura angajării răspunderii, Curtea constată că această cerere excedează competenţei sale, soluţia aparţinând în exclusivitate autorităţilor publice aflate în conflict.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, vineri, după publicarea motivării deciziei CC pe Legea educaţiei, că îi va cere premierului, în scris, retragerea angajării, menţionând că dacă acesta nu va accepta, va cere convocarea Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului pentru luare unei decizii.
De asemenea, Geoană a precizat că Birourile Permanente vor decide şi în legătură cu moţiunea de cenzură, rămasă, după decizia CC, fără obiect.