Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat, joi, că problema stimulentelor se va rezolva prin Legea salarizării unitare, dar trebuie lăsat Parlamentul să decidă.
"Cred că problema stimulentelor se va rezolva prin Legea salarizării unice, dar trebuie lăsat Parlamentul să decidă asupra acestui lucru", a spus Gheorghe Ialomiţianu, la intrarea în sediul Ministerului Finanţelor.
Ialomiţianu a spus că prin Legea salarizării se doreşte ca toţi funcţionarii cu aceeaşi pregătire, indiferent că lucrează la Ministerul Finanţelor sau la altă instituţie, să primească aceleaşi salarii.
Gheorghe Ialomiţianu a ajuns la Ministerul Finanţelor în jurul orei 12.30, deşi iniţial era anunţată prezenţa lui la discuţiile cu liderii sindicatelor din administraţie şi cu şeful ANAF, Sorin Blejnar.
Liderii sindicatelor din administraţie au început, joi, în jurul orei 11.00, discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor, unul dintre punctele de discuţie fiind şi retrimiterea la Parlament a Legii de aprobare a OUG 1/2010 privind stimulentele.
Întâlnirea de la Ministerul Finanţelor a fost programată înainte de decizia preşedintelui Traian Băsescu de a retrimite legea în Parlament, pe alte teme de discuţie.
Preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, a declarat, joi, la intrarea în sediul Ministerului Finanţelor, că la întâlnirea cu Gheorghe Ialomiţianu îi va spune că sindicaliştii vor intra în grevă generală dacă stimulentele nu vor fi incluse în salariu.
Întrebat când ar putea fi declanşată greva generală, Sebastian Oprescu a spus că, probabil, acest lucru se va întâmpla odată cu asumarea răspunderii Guvernului pe Legea salarizării.
Oprescu a precizat că în urma deciziei preşedintelui Traian Băsescu de a retrimite în Parlament legea privind stimulentele au revenit problemele care au dus la conflictul spontan de muncă din luna octombrie.
Preşedintele SNFP a mai spus că prin acordarea stimulentelor se asigura o echilibrare a salariilor, pentru că cei care le primeau aveau un salariu de bază mai mic.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, miercuri, Parlamentului, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG 1/2010 privind stimulentele, apreciind că aceasta creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în mod vădit principiile salarizării unitare.
Stimulentele financiare vor fi acordate până la sfârşitul anului pe baza criteriilor de performanţă, după care va fi aplicată Legea salarizării unitare, a declarat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 19 octombrie, OUG 1/2010 referitoare la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor, ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu declarând, după vot, că a fost corectat un sistem de salarizare nedrept.
El preciza că Ministerul Finanţelor va fi pe locul trei la salarizare, salariile vor fi decente şi angajaţii nu vor mai depinde de stimulente şi nu vor mai fi "la mâna şefilor să primească discreţionar aceste drepturi sau să fie umiliţi şi manipulaţi".
În 13 octombrie, aproximativ 200 de angajaţi ai Ministerului Finanţelor au protestat pe holurile instituţiei, cerând să le fie acordate stimulentele. Protestele spontane s-au extins, o zi mai târziu, în toată ţara, mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistenţă socială şi din biblioteci oprind lucru în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor.
În urma protestului spontan, între sindicate şi reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi ANAF au avut loc mai multe runde de negocieri privind acordarea stimulentelor. În final, doar liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a semnat protocolul cu Ministerul Finanţelor privind acordarea acestor drepturi băneşti.