Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 nov 2010 - Anul XV, nr. 265 (4556)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

SNFP: Decizia lui Băsescu privind stimulentele, un motiv de a bloca funcţionarea instituţiilor

Miercuri, 10 Noiembrie 2010 (17:47:31)

Decizia preşedintelui de a retrimite în Parlament legea privind stimulentele nu este corectă şi nici morală, fiind un motiv de a bloca buna funcţionare a instituţiilor publice, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu.

Liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici (SNFP) a spus că va analiza această tergiversare a aplicării Legii de aprobare a OUG 1/2010 privind stimulentele, precizând că funcţionarii publici vor protesta, cu siguranţă, în urma deciziei preşedintelui Traian Băsescu.

Sebastian Oprescu a subliniat că sunt funcţionari publici care îşi asumă un risc în activitatea pe care o desfăşoară, şi pentru asta trebuie stimulaţi.

"Sunt oameni care îşi asumă un risc, să combată evaziunea fiscală, intră în contact cu posibili infractori, şi pentru asta trebuie recompensaţi de către stat", a mai spus Sebastian Oprescu.

Preşedintele Traian Băsescu a trimis, miercuri, Parlamentului, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG 1/2010 privind stimulentele, apreciind că aceasta creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în mod vădit principiile salarizării unitare.

Cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului numărul 1 din 2010 privind unele măsuri de reîncadrare în funcţii a unor categorii de personal din sectorul bugetar şi stabilirea salariilor acestora, precum şi alte măsuri în domeniul bugetar, a fost transmisă preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Preşedintele menţionează că legea transmisă spre promulgare prevede, la Articolul I, punctul 2, completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 1/2010 în sensul că "pentru personalul din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice finanţate integral de le bugetul de stat sau din bugetele de asigurări sociale, care beneficiază lunar de drepturi băneşti acordate din fondurile constituite în temeiul Ordonanţei Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, salariile de bază se calculează prin includerea în acestea a valorii medii a acestor drepturi băneşti acordate în cursul anului 2009 pentru fiecare funcţie publică pe categorii, clase şi grade profesionale, respectiv pentru fiecare funcţie contractuală, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale".

Preşedintele arată că, în opinia sa, existenţa unor fonduri precum cele la care face referire această dispoziţie, reglementate de articolul 227 din Ordonanţa Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură Fiscală, alimentate prin reţinerea unor cote din sume destinate a se face venit la bugetul de stat, este de natură a produce dezechilibre şi inechităţi în colectarea şi distribuirea fondurilor bugetare. "În acest sens, considerăm că se impune abrogarea dispoziţiilor legale care reglementează instituirea unor astfel fonduri care privează bugetul de stat de încasări în scopul stimulării personalului pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu", se arată în cererea de reexaminare.

Preşedintele menţionează de asemenea că Legea 330 din 2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice impune ca, începând cu anul 2010, toţi salariaţii din administraţia publică centrală să fie reîncadraţi pe aceeaşi grilă.

"Având în vedere acest aspect, considerăm că şi personalul vizat de prevederile Legii transmise spre promulgare trebuie să beneficieze de aceste prevederi şi, implicit, de aceleaşi drepturi de salarizare cu personalul din celelalte instituţii şi autorităţi din administraţia publică centrală", apreciază şeful statului.

Preşedintele spune că, ţinând cont de aceste aspecte, consideră că "prevederi de natura celor cuprinse în Art. I pct. 2 din Legea transmisă spre promulgare creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în mod vădit principiile salarizării unitare în sistemul bugetar".

Camera Deputaţilor a adoptat, în 19 octombrie, OUG 1/2010 referitoare la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor, ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu declarând, după vot, că a fost corectat un sistem de salarizare nedrept.

El preciza că Ministerul Finanţelor va fi pe locul trei la salarizare, salariile vor fi decente şi angajaţii nu vor mai depinde de stimulente.

"Ministerul de Finanţe era pe ultimul loc în grila ordonatorilor de credite, acum va fi pe locul 24. Eu spun că s-a făcut un salt calitativ, deci, oamenii din Finanţe vor sta liniştiţi, vor primi salarii în mod decent, deci, nu vor mai fi la mâna şefilor să primească discreţionar aceste drepturi sau să fie umiliţi şi manipulaţi", arăta atunci Gheorghe Ialomiţianu.


În 13 octombrie, aproximativ 200 de angajaţi ai Ministerului Finanţelor au protestat pe holurile instituţiei, cerând să le fie acordate stimulentele. Protestele spontane s-au extins, o zi mai târziu, în toată ţara, mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistenţă socială şi din biblioteci oprind lucru în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor.

În urma protestului spontan, între sindicate şi reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi ANAF au avut loc mai multe runde de negocieri privind acordarea stimulentelor. În final, doar liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a semnat protocolul cu Ministerul Finanţelor privind acordarea acestor drepturi băneşti.

Ministrul Gheorghe Ialomiţianu le spunea atunci angajaţilor că în 19 octombrie va fi votată în Parlament noua lege ca va asigura o salarizare echitabilă pentru angajaţii din Ministerul Finanţelor.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului SNFP: Decizia lui Băsescu privind stimulentele, un motiv de a bloca funcţionarea instituţiilor.
 Vizualizări articol: 469 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SNFP: Decizia lui Băsescu privind stimulentele, un motiv de a bloca funcţionarea instituţiilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei