Preşedintele Alianţei "Sed Lex", Vasile Marica, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că până pe 18 noiembrie, dată după care ar putea fi stabilită greva generală în administraţie, este posibil să aibă loc proteste spontane, oamenii fiind nemulţumiţi că nu îşi primesc stimulentele.
Marica consideră de neînţeles decizia preşedintelui de a trimite spre reexaminare Parlamentului Legea privind aprobarea OUG 1/2010 privind stimulentele, pe de o parte pentru că s-a răzgândit şi nu mai vrea să fie introduse în salariu stimulentele, ci eliminate, iar pe de altă parte pentru că spunea că nu ştia de aceste stimulente până acum două luni.
"Noi am fost de acord cu preşedintele ca să băgăm în salariu aceste stimulente, dar acum el vrea anularea totală a acestora. Este de neînţeles, nu mai înţelegem nimic", a spus Marica.
Liderul "Sed Lex a precizta că angajaţii care primeau aceste stimulente vor fi foarte afectaţi, pentru că aşteptau legea care să prevadă acordarea acestor stimulente şi acum află că este pobil să nu le mai primească deloc.
"În aceste condiţii, până pe 18 noiembrie, când se va hotărî în cadrul Consiliului Naţional data grevei generale, este posibil să fie acţiuni spontane la care nu ne vom putea opune", a subliniat Marica.
Preşedintele Traian Băsescu a trimis, miercuri, Parlamentului, cererea de reexaminare a Legii privind aprobarea OUG 1/2010 privind stimulentele, apreciind că aceasta creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în mod vădit principiile salarizării unitare.
Preşedintele arată că, în opinia sa, existenţa unor fonduri precum cele la care face referire această dispoziţie, reglementate de articolul 227 din Ordonanţa Guvernului 92/2003 privind Codul de procedură Fiscală, alimentate prin reţinerea unor cote din sume destinate a se face venit la bugetul de stat, este de natură a produce dezechilibre şi inechităţi în colectarea şi distribuirea fondurilor bugetare.
"În acest sens, considerăm că se impune abrogarea dispoziţiilor legale care reglementează instituirea unor astfel fonduri care privează bugetul de stat de încasări în scopul stimulării personalului pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu", se arată în cererea de reexaminare.
Preşedintele menţionează de asemenea că Legea 330 din 2009 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice impune ca, începând cu anul 2010, toţi salariaţii din administraţia publică centrală să fie reîncadraţi pe aceeaşi grilă.
"Având în vedere acest aspect, considerăm că şi personalul vizat de prevederile Legii transmise spre promulgare trebuie să beneficieze de aceste prevederi şi, implicit, de aceleaşi drepturi de salarizare cu personalul din celelalte instituţii şi autorităţi din administraţia publică centrală", apreciază şeful statului.
Preşedintele spune că, ţinând cont de aceste aspecte, consideră că "prevederi de natura celor cuprinse în Art. I pct. 2 din Legea transmisă spre promulgare creează discriminări în rândul salariaţilor din administraţia publică, încălcând în mod vădit principiile salarizării unitare în sistemul bugetar".
Camera Deputaţilor a adoptat, în 19 octombrie, OUG 1/2010 referitoare la reglementarea stimulentelor acordate bugetarilor, ministrul Finanţelor Gheorghe Ialomiţianu declarând, după vot, că a fost corectat un sistem de salarizare nedrept.
El preciza că Ministerul Finanţelor va fi pe locul trei la salarizare, salariile vor fi decente şi angajaţii nu vor mai depinde de stimulente şi nu vor mai fi "la mâna şefilor să primească discreţionar aceste drepturi sau să fie umiliţi şi manipulaţi".
În 13 octombrie, aproximativ 200 de angajaţi ai Ministerului Finanţelor au protestat pe holurile instituţiei, cerând să le fie acordate stimulentele. Protestele spontane s-au extins, o zi mai târziu, în toată ţara, mii de angajaţi de la administraţiile financiare, din trezorerii, din casele de pensii, din direcţiile de ocupare a forţei de muncă, din casele de asigurări de sănătate, din asistenţă socială şi din biblioteci oprind lucru în semn de solidaritate cu angajaţii de la Ministerul Finanţelor.
În urma protestului spontan, între sindicate şi reprezentanţii Ministerului de Finanţe şi ANAF au avut loc mai multe runde de negocieri privind acordarea stimulentelor. În final, doar liderul Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu, a semnat protocolul cu Ministerul Finanţelor privind acordarea acestor drepturi băneşti.
Vasile Marica a refuzat să participe la discuţiile de la Ministerul Finanţelor şi anunţa că îşi depune demisia, în condiţiile în care nu a reuşit să ducă greva angajaţilor de la Ministerul Finanţelor la bun sfârşit şi să obţină pentru toţi acordarea stimulentelor.
În 21 octombrie, Marica anunţa că aproximativ 30.000 de membri ai Federaţiei din Finanţe afiliate la "Sed Lex" ar putea declanşa greva generală după 18 noiembrie, dacă până la acea dată nu se va rezolva problema stimulentelor.
În 17 octombrie, preşedintele Traian Băsescu declara, la Pro TV, că fostul ministru al Finanţelor Gheorghe Pogea i-a ascuns premierului existenţa sistemului de acordare a stimulentelor, menţionând că Emil Boc a aflat de acesta o dată cu scandalul de la Finanţe.
El a mai spus că Emil Boc a aflat de stimulentele acordate în timpul protestelor, în timp ce el ştia "cu vreo două luni înainte".
El a mai arătat, răspunzând unei întrebări, că angajaţii ministerului Administraţiei şi Internelor, precum şi cei ai ministerului de Finanţe sunt în stradă din cauza rezistenţei sistemului la reformă.
"Este rezistenţa sistemul de stat la reformă. Am anticipat-o. Anticipez mişcări şi mai consistente în perioada următoare. Obligaţia mea şi a Guvernului este să reformăm statul", arăta atunci şeful statului.