Câteva zeci de persoane protestează, luni, în faţa Camerei Deputaţilor, nemulţumite de posibila modificare a OUG 114/2007 privind protecţia mediului, care ar permite schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi, dând astfel "liber la construire" pe aceste spaţii.
Protestatarii reprezintă organizaţii neguvernamentale de mediu reunite în Platforma pentru Bucureşti.
Motivul nemulţumirii este legat de Ordonanţa de urgenţă 114/2007, care se află la vot pe ordinea de zi a Parlamentului.
"Daţi-ne oraşul înapoi", scandează manifestanţii, nemulţumiţi că adoptarea ordonanţei ar periclita existenţa spaţiilor verzi din Capitală.
Circulaţia a fost întreruptă pentru mai multe minute pe drumul dintre Parlament şi Parcul Izvor.
La ora transmiterii acestei ştiri, traficul în zonă a fost reluat, iar protestatarii manifestează în continuare la intrarea în Parcul Izvor din faţa Palatului Parlamentului.
Protestatarii susţin că propunerile de modificare a OUG 114/2001 ar permite schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi. În opinia acestora, mai multe dintre punctele propuse pentru modificarea ordonanţei fac actul normativ impracticabil, iar intrarea lor în vigoare ar putea transforma o suprafaţă de 300 de hectare de spaţiu verde în spaţiu construibil.
Organizaţiile reunite în Platforma pentru Bucureşti au anunţat că vor manifesta la sediul Parlamentului marţi, între orele 9.30 şi 10.30, faţă de modificările la OUG 114/2007.
În 12 mai, mai multe ONG-uri au ameninţat cu proteste, după ce Comisia pentru amenajarea teritoriului din Camera Deputaţilor a votat modificarea prevederilor OUG 114/2007 care interzicea schimbarea destinaţiei spaţiilor verzi.
"Modificarea goleşte de conţinut această prevedere şi, dacă va fi votată de plenul Camerei Deputaţilor, va da liber la construire pe spaţiile verzi", precizau atunci reprezentanţii ONG-urilor.
ONG-urile au cerut păstrarea prevederilor OUG 114/2007, atenţionând că modificarea actului normativ va duce la dispariţia a sute de hectare de spaţii verzi, doar în Capitală fiind vorba de mari suprafeţe din cele mai importante parcuri.
Vicepreşedintele Fundaţiei Eco Civica, Dan Trifu, declara atunci, la întâlnirea reprezentanţilor ONG-urilor pe tema protejării spaţiilor verzi, că dacă Parlamentul va adopta modificarea OUG 114/2007, "numai în Bucureşti vor dispărea sute de hectare de spaţii verzi, cele mai multe fiind situate în cele mai importante parcuri ale Capitalei".
Potrivit lui Trifu, în prezent prevederile OUG 114/2007 protejează, printre altele, un sfert din Parcul Bordei, două treimi din Parcul Izvor, şase hectare din Parcul Prisaca Dornei, 12 hectare din Parcul IOR şi 29 de hectare din Parcul Tineretului.
"Am reuşit să protejăm spaţii verzi cu actualele prevederi ale OUG 114/2007 în procese deschise pentru Parcul Bordei, Parcul Izvor sau Parcul IOR. Este foarte important ca actualele prevederi ale ordonanţei să fie păstrate în forma iniţială. În cazul în care ordonanţa va fi modificată, procesele vor fi pierdute, iar Capitala va pierde sute de hectare de spaţiu verde situate în importante parcuri", atenţiona atunci Dan Trifu.
Reprezentanţii ONG-urilor mai arătau că, pe lângă spaţiile verzi din parcuri protejate de prevederile actului normativ, sunt importante suprafeţe de terenuri între blocurile din Bucureşti cu destinaţia de spaţii verzi care ar putea dispărea dacă această ordonanţă va fi modificată.
Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, declara, cu acea ocazie, că în cazul în care se va renunţa la prevederile actuale ale articolului 71 din OUG 114/207, primarii nu se vor putea opune eliberării autorizaţiei de construire pentru asemenea terenuri, care în prezent sunt considerate spaţii verzi.
Reprezentanţii ONG-urilor mai spuneau că vor urma toate căile necesare împiedicării aprobării de către parlamentari a modificărilor la OUG 114/2007. Astfel, dacă actul normativ va fi aprobat, ONG-urile îl vor ataca la Curtea Constituţională, iar în paralel vor face mitinguri şi demersuri la instituţii ale Uniunii Europene. De asemenea, reprezentanţii ONG-urilor precizau îi vor cere preşedintelui Traian Băsescu să nu promulge legea de modificare a Ordonanţei.
Articolul 71 din OUG 114/2007 prevedea interzicerea schimbării destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi sau reducerea suprafeţelor acestora, indiferent de regimul juridic al terenurilor. Modificările care sunt propuse au în vedere posibilitatea schimbării destinaţiei spaţiilor verzi dacă acestea nu sunt înscrise în "registrele locale ale spaţiilor verzi".
Potrivit reprezentanţilor ONG-urilor, în prezent în România doar aproximativ cinci la sută din reprezentanţii autorităţilor publice locale au întocmit registrul spaţiilor verzi, Capitala fiind în procentul celorlalte 95 la sută.