Decizia de luni seară a plenului Senatului de a respinge retrimiterea la Comisia de muncă a raportului la cererea de reexaminare a Legii pensiilor a creat nelămuriri între senatori în ceea ce priveşte unele amendamente admise de comisii, dar care figurau ca respinse.
Mai mulţi senatori au ridicat, în şedinţa de luni seară, problema unor amendamente formulate de mai multe comisii avizatoare la legea pensiilor, amendamente care nu au fost prinse în raportul comisiei sesizate pe fond, Comisia de muncă.
În această situaţie se aflau aproape 15 amendamente la Legea pensiilor, admise în unanimitate de Comisia juridică, Comisia de politică externă şi Comisia de sănătate, amendamente care, însă, nu au fost prinse în raportul Comisiei sesizate pe fond, Comisia de muncă.
Întrucât aceste amendamente, deşi admise de comisiile respective, nu figurează în raport, ele sunt considerate, la dezbaterea din plen, ca respinse.
Situaţia ar fi putut fi remediată dacă solicitarea PSD, de retrimitere a raportului la comisia de muncă, pentru discutarea amendamentelor în cauză, ar fi întrunit votul majoritar al senatorilor.
Propunerea de retrimitere la Comisia de muncă a raportului pe cererea de reexaminare a legii pensiilor a fost respinsă de plen. În aceste condiţii, situaţia amendamentelor admise, dar considerate ca respinse, poate fi rezolvată doar printr-un acord politic.
Soluţia de compromis a fost sugerată de preşedintele de şedinţă, Teodor Meleşcanu, care le-a propus liderilor grupurilor parlamentare să accepte ca amendamentele comisiilor avizatoare să poată fi prezentate în plen, la următoarea şedinţă.
Liderii de grupuri ar trebui să prezinte marţi, Biroului Permanent al Senatului, dacă au ajuns sau nu la o soluţie comună asupra acestor amendamente.
Principalele amendamente agreate de Comisia de muncă se referă la modificarea vârstei de pensionare - 60 de ani pentru femei şi 64 pentru bărbați, punctul de pensie de 45% din salariul mediu brut pe economie şi reducerea la 30 de ani a stagiului complet de cotizare.
Florin Ciolac