Populaţia va simţi o creştere a nivelului de trai abia în 2012, deşi economia ar putea avansa anul viitor chiar cu mai mult de 1,5%, întrucât este nevoie de un an şi jumătate pentru ca îmbunătăţirea să fie sesizabilă la nivel general, a declarat vineri la RRA, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"Eu am spus că, conform datelor pe care le avem în prezent şi programului de politici care funcţionează, probabil creşterea nivelului de trai se va simţi de către populaţie în 2012, dar acest lucru nu înseamnă că în 2011 vom avea în continuare scădere de activitate economică. Noi prognozăm pentru la anul o creştere economică în jur de 1,5%, poate chiar mai mult. Nu va fi însă suficientă pentru a se simţi în buzunarele oamenilor, ca un sentiment general. Există şi o regulă, după o asemenea ajustare şi după o reluare a creşterii economice mai este nevoie de un an - un an şi jumătate pentru ca populaţia să poată percepe îmbunătăţirea, de aceea v-am spus 2012. Discutăm cu cifre globale, la nivelul întregii ţări", a spus Isărescu.
Oficialul BNR a arătat că este posibil ca anumite categorii ale populaţiei să simtă îmbunătăţirea mai devreme, dând ca exemplu exportatorii, unde se înregistrează o creştere "sensibilă" de aproape 12 luni, iar dacă tendinţele vor continua, secotorul va închide acest an în urcare cu 20%.
"Pot să fie sectoare care au făcut reforma mai repede şi unde lucurirle se îmbunătăţesc mai repede şi sectoare unde se întârzie, datorită rezistenţei la schimbare, sau cauze obiective, lucrurile trenează, iar acolo lucrurile se vor îmbuntăţi mai târziu de 2012", a arătat Isărescu.
Întrebat anterior de reporter cât va mai fi rău şi când va începe binele pentru populaţie, Isărescu a spuns: "Depinde de ce înseamnă răul şi binele. Pentru un doctor operaţia nu înseamnă rău, înseamnă bine, pentru pacient, până nu iese din sala de operaţie şi nu scapă, e rău de tot".
În opinia guvernatorului BNR, corecţia nivelului de trai este inevitabilă şi vine după o perioadă în care creşterile au fost excesive, inclusiv la venituri.
"Ajustarea este inevitabilă, dar maniera în care se face depinde de Guvern. Distribuţia în care se face, modul în care se strânge cureaua, este o chestiune de opţiune politică", a spus şeful băncii centrale.
Potrivit lui Isărescu, sarcina BNR este în primul rând să spună care e adevărul, chiar dacă uneori acesta este cinic, iar în al doilea rând să spulbere iluziile periculoase pentru populaţie.
"Nu discutăm de o răutate la adresa pensionarilor dacă zicem că sistemul de pensii nu poate să reziste şi ori aducem mai mulţi angajaţi, ori tăiem din pensii (...) Mişcarea discuţiei de la realităţi către vinovaţi este şi ea periculoasă, pentru că tot căutând vinovaţii deficitele curg", a mais spus Isărescu.
FMI prognozează că Produsul Intern Brut (PIB) pe locuitor, unul dintre cei mai relevanţi indicatori ai nivelului de trai, va reveni în România la nivelul din anul 2008 abia în 2013.
Astfel, dacă România avea în anul 2008 un PIB pe locuitor de circa 9.500 de dolari, indicatorul a scăzut la 7.500 de dolari anul trecut, respectiv 7.390 de dolari în acest an, şi urmează să urce la 7.700 de dolari anul viitor, 8.700 de dolari în 2012 şi 9.800 de dolari în 2013.
După 2013, FMI anticipează o creştere puternică, la 11.123 dolari în anul următor, respectiv 12.660 dolari în 2015.