BNR va avea o intervenţie publică în dezbaterea ordonanţei privind creditele populaţiei, pentru a aduce actul normativ "în spiritul și litera" directivei europene, a declarat, joi, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, precizând că România nu are nevoie de lucruri excesive.
"Vom avea o intervenţie publică după ce ne lămurim care este punctul de vedere al altor agenţii, al parlamentului, în această dezbatere care a ieşit prea mult dintr-un cadru normal şi pentru a aduce ordonanţa în spiritul şi litera directivei europene. Nu avem nevoie de lucruri excesive", a spus Isărescu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Totodată, el a spus că unele dintre prevederile OUG 50/2010 nu erau incluse în directiva europeană pe care o transpune şi "nu au ce căuta acolo".
"Dacă ni se cerea la timpul potrivit punctul de vedere, cred că multe dintre lucrurile care erau în exces erau evitate", a spus guvernatorul băncii centrale.
El a precizat că BNR a comunicat despre anumite excese ale băncilor şi chiar a penalizat unele instituţii de credit, dar cu discreţie.
"Directiva europeană este aşezată, inteligentă, şi nu încearcă să dea la o parte un exces cu alt exces. Nu avem de ce să ieşim dintr-un cadru european. Din păcate o fost o întrecere «hai să penalizăm băncile» şi după mine s-a sărit dintr-un exces în alt exces", a continuat Isărescu.
Guvernatorul BNR consideră că sistemul bancar românesc a constituit şi constituie un pilon de stabilitate, pentru care nu s-au alocat bani publici.
"Dacă avem un lucru care funcţionează şi merge relativ bine în România să îl zdruncinăm...nu cred că acesta este obiectivul", a explicat Isărescu.
El a spus că directiva europeană vorbeşte despre transparenţă şi educarea clienţilor, dar şi despre reducerea costurilor intermedierii financiare.
Totuşi, guvernatorul BNR a arătat că reducerea costurilor nu înseamnă intrarea pe pierdere a băncilor, întrucât nici acestea nu lucrează cu banii proprii, ci tot ai populaţiei.
În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia românească Directiva Europeană 48/CE/2008, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă şi calcularea dobânzii în funcţie de un indice de referinţă transparent, la care se adaugă o marjă fixă, care nu poate fi modificată faţă de contractul iniţial.
Totuşi, ANPC a extins prevederile directivei europene astfel încât noile reglementări să se aplice şi contractelor de creditare aflate în vigoare, ceea ce a obligat băncile să modifice un număr foarte mare de contracte încheiate cu clienţii.
OUG 50/2010 a fost votată de Senat în forma aprobată de Guvern încă din luna iunie şi se află în prezent la avizare în Comisia pentru Buget, Finanţe şi Bănci din Camera Deputaţilor, cameră decizională.
Comisia Europeană a solicitat autorităţilor române la finele lunii septembrie să prezinte clarificări după ce a primit mai multe plângeri privind transpunerea prevederilor directivei europene în legislaţia naţională prin OUG 50/2010, iar răspunsul României ar fi trebuit transmis în termen de o lună de la data scrisorii.
Potrivit unui comunicat de luni al Comisiei Europene, Guvernul trebuie să garanteze că OUG 50/2010 îmbunătăţeşte transparenţa şi apără drepturile consumatorilor, dar în acelaşi timp protejează stabilitatea sistemului financiar şi este în deplină concordanţă cu Directiva UE 2008/48/EC.
Reprezentanţii FMI şi CE au evitat, în timpul unei conferinţe de presă susţinută luni la Bucureşti, să precizeze clar dacă modificarea OUG 50/2010 este o condiţionalitate strictă pentru eliberarea următoarelor tranşe din pachetul de împrumuturi.
Anterior, surse oficiale au declarat duminică pentru MEDIAFAX că negocierile cu FMI au intrat în impas, în principal din cauza condiţiei de modificare a OUG 50 privind creditele populaţiei, astfel că vizita misiunii s-ar putea prelungi şi nu este exclusă suspendarea acordului.
FMI a propus ca precondiţionalitate în draftul privind scrisoarea suplimentară de intenţie modificarea OUG 50/2010 prin eliminarea în totalitate a aplicării prevederilor la contractele aflate în derulare
Partea română consideră că orice divergenţă privind legislaţia naţională şi reglementările europene se rezolvă la nivel instituţional în cadrul Tratatului UE, şi nu trebuie să facă obiectul unui acord de finanţare.
Guvernul a atras atenţia şi că OUG 50/2010 se află în procedură de aprobare în Parlament, iar amendamentele depuse prin partidele de coaliţie nu au fost avute în vedere de misiune, deşi propun soluţii mult mai echilibrate pentru bănci, au afirmat sursele.