joi, 4 nov 2010 - Anul XV, nr. 260 (4551)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Centre pentru prevenirea abandonului şcolar, dezvoltate de "Salvaţi Copiii", în 31 de judeţe

Joi, 4 Noiembrie 2010 (17:18:51)

Organizaţia "Salvaţi Copiii" va deschide, în 31 de judeţe, 32 de centre pentru pregătirea suplimentară a copiilor care sunt în risc de abandon şcolar, pentru a evita o majorare a ratei de părăsire timpurie a şcolii, care a crescut atât în învăţământul primar, cât şi în cel gimnazial.

Programul naţional Centre de Orientare şi Resurse pentru Educaţie Incluzivă - Servicii educaţionale complexe pentru prevenirea şi corectarea abandonului şcolar vizează elevii cu risc de părăsire timpurie a şcolii, părinţii sau tutorii lor, persoanele care au abandonat timpuriu şcoala, preşcolari şi personalul implicat în dezvoltarea programelor de prevenire a fenomenului de părăsire a şcolii, fiind cofinanţat din Fondul Social European.

Din raportul Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) din anul 2009 privind starea sistemului naţional de învăţământ, a rezultat că rata abandonului şcolar, atât pe ansamblul învăţământului primar şi gimnazial, cât şi la nivelul fiecăruia dintre cele două cicluri, a înregistrat o creştere continuă.

"Ca urmare, în această perioadă, valoarea ratei abandonului şcolar a crescut de peste trei ori în clasele I-VIII (de la 0,6 la sută în anul şcolar 2000/2001 la 2 la sută în 2007/2008), de aproape 3 ori în învăţământul primar (de la 0,6 la sută la 1,7 la sută) şi de 4 ori în învăţământul gimnazial (de la 0,6 la sută la 2,3 la sută). Prin comparaţie cu ţările europene, la nivelul anului 2006, România se situa pe penultimul loc, devansând numai Bulgaria, în ceea ce priveşte participarea la toate nivelurile de educaţie. Valoarea ratei de participare la procesul educaţional înregistra 50,5 la sută, faţă de media UE - 27 care era de 59,2 la sută", a declarat preşedintele executiv de la "Salvaţi Copiii", Gabriela Alexandrescu, citând din raportul MECTS.

În ceea ce priveşte cauzele abandonului şcolar, acestea se referă la condiţiile socio-economice precare ale familiei, cu impact asupra posibilităţii de susţinere a şcolarizării copiilor, rezerva unor părinţi faţă de educaţia copiilor, lipsa de atracţie pentru meseriile oferite de anumite şcoli de arte şi meserii din anumite localităţi sau insuficienta legătură între aceste meserii şi cererea de forţă de muncă.

Lipsa de stimulare timpurie, din cauza imposibilităţii frecventării grădiniţei dar şi a incapacităţii părinţilor (de multe ori ei înşişi analfabeţi), conduce la mari dificultăţi în integrarea şi adaptarea şcolară a acestor copii şi în final la părăsirea timpurie a şcolii.

Proiectul vizează oferirea de servicii educaţionale complexe copiilor din categorii defavorizate astfel incât, la sfârşitul proiectului, cei are au abandonat de timpuriu şcoala sau se află în risc de abandon, să fie mai bine pregătiţi şi mai aproape de finalizarea învăţământului obligatoiu.

Proiectul are o valoare totală de 19.960.177 lei, din care 371.058,30 lei - contribuţie proprie.

Iniţiatorii proiectului urmăresc ca în cei trei ani de implementare să crească şansele pentru cel puţin 7.680 de copii de a se integra cu şanse egale în invăţământul de masă şi de a absolvi ciclul gimnazial, să crească gradul de conştientizare a necesităţii şi importanţei educaţiei în dezvoltarea copiilor şi în sporirea şanselor de accedere cu şanse egale pe piaţa muncii, a cel puţin 24.000 persoane dar şi să crească nivelul de formare profesională a cadrelor didactice din proiect.

Totodată, în cadrul proiectului, vor fi introduse metode inovatoare de pregătire şcolară a copiilor prin utilizarea educaţiei de la egal la egal.

Cele 32 de centre vor fi deschise în judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş, Sibiu, Argeş, Călăraşi, Dâmboviţa, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova, Teleorman, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea şi în două sectoare din Bucureşti. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Centre pentru prevenirea abandonului şcolar, dezvoltate de "Salvaţi Copiii", în 31 de judeţe.
 Vizualizări articol: 496 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Centre pentru prevenirea abandonului şcolar, dezvoltate de "Salvaţi Copiii", în 31 de judeţe0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei