Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
Ovitech Fotovoltaice
 
marţi, 2 nov 2010 - Anul XV, nr. 258 (4549)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8284 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Kelemen: UDMR nu putea acepta un nou blocaj în privinţa Legii educaţiei

Marţi, 2 Noiembrie 2010 (17:09:16)

 Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a declarat, marţi, la Miercurea Ciuc, că UDMR nu putea acepta un nou blocaj în privinţa Legii educaţiei şi a apreciat că argumentele aduse de unii parlamentari PSD din Transilvania după depunerea moţiunii de cenzură sunt "de-a dreptul revoltătoare”.

Kelemen a spus, într-o conferinţă de presă, că, în opinia sa, în această perioadă este nevoie de solidaritate în coaliţia guvernamentală, dar şi în ceea ce priveşte continuarea reformelor Executivului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Avem nevoie de solidaritate în ceea ce priveşte aceste reforme mult discutate şi dezbătute în presă şi nu numai. Eu cred că Legea educaţiei, în forma asumată, nu numai că a fost votată într-o Cameră, dar marea majoritate a amendamentelor depuse şi acceptate au fost discutate în Senat. Noi nu am putut accepta un blocaj în continuare în ceea ce priveşte Legea educaţiei naţionale, de aceea am spus că asumarea răspunderii este singura posibilitate de a aproba acest proiect de lege încă în acest an", a afirmat Kelemen.

Ministrul Culturii a spus că UDMR nu crede că se pune "vreun moment" problema oportunităţii, legalităţii şi constituţionalităţii acestei legi, după cum afirmă reprezentanţii opoziţiei.

"Sigur, la fel de consituţional este instrumentul opoziţiei de a depune o moţiune de cenzură. Dar argumentele aduse după depunerea moţiunii de cenzură, mai ales din partea unor parlamentari PSD din Transilvania, sunt de-a dreptul revoltătoare când ei vorbesc de o lege antiromânească, antinaţională. Mai sunt parlamentari în opoziţie care vor să se întoarcă la începutul anilor '90 şi, dacă s-ar putea, chiar în secolul al XIX-lea. Nu se poate. De aceea, moţiunea de cenzură nu are nicio şansă să treacă, nu va trece", a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, cel mai probabil dezbaterea moţiunii de cenzură pe Legea educaţiei va avea loc săptămâna viitoare.

"Eu sunt convins că şi Curtea Constituţională va spune că această asumare este constituţională, nu există nicio problemă de constituţionalitate din punctul nostru de vedere. Cei care nu sunt de acord cu această lege pun în centrul contestaţiei faptul că Geografia şi Istoria se învaţă în limba maternă şi limba română se va învăţa după manuale speciale în şcolile cu predare în limba minorităţilor. Nu sunt argumente serioase, sunt argumente de tip naţionalist şi ne aruncă înapoi în timp”, a adăugat ministrul Culturii.

Acesta a adresat reprezentanţilor opoziţiei care contestă anumite aspecte din Legea educaţiei o întrebare, respectiv "unde au fost anul trecut, când PSD la guvernare a acceptat aceste propuneri, când ministrul Educaţiei era o doamnă respectabilă din PSD, doamna ministru Andronescu, şi aceste propuneri au fost acceptate anul trecut de PSD?".

El s-a întrebat apoi dacă "PSD a fost sincer atunci sau este sincer acum".

În opinia lui Kelemen Hunor, predarea Istoriei şi a Georgrafiei, la fel ca predarea Limbii române după manuale speciale destinate minorităţilor, "nu reprezintă o găselniţă a politicienilor, şi este o solicitare a comunităţii, a părinţilor, în folosul copiilor".

Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, a declarat că orice activitate privind Legea educaţiei a fost întreruptă de comisia de învăţământ a Senatului, astfel că declaraţiile prin care sunt precizate termene privind finalizarea raportului nu se justifică şi pot fi încadrate la fantezii politicianiste.

"Având în vedere asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul Legii educaţiei naţionale, cât şi aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale a României, Comisia pentru învăţământ a întrerupt orice activitate pe acest proiect. În consecinţă, declaraţiile din presă prin care sunt precizate termene privind finalizarea raportului în Comisia din Senat în perioada imediat următoare sunt premature, nu se justifică şi pot fi încadrate la fantezii politicianiste", se arată într-un comunicat semnat de Mihail Hărdău, remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

PNL şi PSD au depus la Parlament o nouă moţiune de cenzură, iniţiată ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, având 22 de pagini şi fiind semnată de 137 de parlamentari.

Birourile Permanente ale celor două Camere urmează să stabilească un calendar pentru dezbaterea moţiunii de cenzură. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Kelemen: UDMR nu putea acepta un nou blocaj în privinţa Legii educaţiei.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kelemen: UDMR nu putea acepta un nou blocaj în privinţa Legii educaţiei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei