Preşedintele Comisiei de învăţământ din Senat, Mihail Hărdău, precizează că această comisie a întrerupt orice activitate privind Legea educaţiei, astfel că declaraţiile prin care sunt precizate termene privind finalizarea raportului nu se justifică şi pot fi încadrate la fantezii politicianiste.
"Având în vedere asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul Legii educaţiei naţionale, cât şi aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale a României, Comisia pentru învăţământ a întrerupt orice activitate pe acest proiect. În consecinţă, declaraţiile din presă prin care sunt precizate termene privind finalizarea raportului în Comisia din Senat în perioada imediat următoare sunt premature, nu se justifică şi pot fi încadrate la fantezii politicianiste", se arată într-un comunicat semnat de Mihail Hărdău, remis marţi agenţiei MEDIAFAX.
Senatorul PDL menţionează că, în intervalul 7 iunie - 7 octombrie 2010, Comisia pentru învăţământ a alocat analizei proiectului Legii educaţiei naţionale o perioadă efectivă de dezbateri de 10 săptămâni, respectiv 25 de zile de lucru.
"Prin urmare, afirmaţiile, făcute cu dezinvoltura celor neinformaţi, cum că legea este analizată de 5-6 luni în Comisie nu sunt reale", adaugă Hărdău.
El menţionează că, în momentul de faţă, activitatea comisiei privind raportul la proiectul Legii educaţiei naţionale este finalizată în proporţie de 30%, fiind dezbătute şi amendate un număr de 105 de articole din cele 331 ale proiectului de lege în varianta Camerei Deputaţilor. Din cele 614 de alineate dezbătute, 428 de alineate au fost amendate de Comisie, 30 de alineate au fost amendate de către Comisie, la propunerea unor senatori, se mai arată în comunicat.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni seară, după şedinţa BPN, că social-democraţii vor vota moţiunea de cenzură iniţiată după ce Guvernul şi-a angajat răspunderea pe Legea educaţiei întrucât doreşte să dea un semnal profesorilor.
El a mai spus că Legea educaţiei va fi adoptată de Senat săptămâna viitoare, încheindu-se astfel procesul legislativ.
"Atunci se va pune problema dacă domnul Băsescu merge pe mâna guvernului sau pe mâna Constituţiei şi acceptă varianta (Legii educaţiei - n.r.) votată de ambele Camere ale Parlamentului. Ce este constituţional este că trebuie să accepte legea votată de Parlament, pentru că Parlamentul adoptă legi şi Guvernul le pune în practică, nu invers", a mai afirmat Ponta.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a declarat, luni, că o eventuală decizie privind data la care va fi dezbătută în Parlament moţiunea de cenzură depusă de opoziţie după asumarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei va fi luată după decizia Curţii Constituţionale.
PNL şi PSD au depus la Parlament o nouă moţiune de cenzură, iniţiată ca urmare a asumării răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei, având 22 de pagini şi fiind semnată de 137 de parlamentari.
Birourile Permanente ale celor două Camere urmează să stabilească un calendar pentru dezbaterea moţiunii de cenzură.