Preşedintele Traian Băsescu le-a spus, marţi, printre altele, reprezentanţilor partidelor prezente la consultările de la Cotroceni, că vrea să le aducă la cunoştinţă câteva probleme în perspectiva "intrării sau neintrării" României în aprilie 2011 în spaţiul Schengen.
"Cred că întâlnirea era necesară pentru că ce s-a întâmplat şi hotărât la ultimul Consiliu European va trebui să schimbe fundamental comportamentul tuturor statelor memebre UE, iar în ceea ce ne priveşte, activitatea internă devine extrem de strâns legată de obligaţia de stat membru al UE. De aceea, mi s-a părut informarea cu privire la deciziile ultimului Consiliu extrem de importantă, mai ales că şi semnalele politice plecate din Parlament şi de la partide trebuie să concorde cu ceea ce s-a stabilit la nivel de Consiliu, pentru ca România să nu fie etichetată ca fiind o ţară care ori nu înţelege ori nu vrea să se aşeze în deciziile Consiliului", a declarat Traian Băsescu, la începutul întâlnirii.
El le-a cerut reprezentanţilor partidelor din arcul guvernamental, prezenţi la consultări, punctul de vedere cu privire la continuarea colaborării cu FMI.
"Nu în ultimul rând, aş vrea să vă aduc la cunoştinţă câteva probleme pe care le avem în perspectiva intrării sau neintrării României în aprilie 2011 în spaţiul Schengen. Cu această ocazie, având în vedere că atingem subiectul de fond, aş vrea să discutăm şi priorităţile legate de absorbţia fondurilor puse la dispoziţie de FMI şi de UE, condiţiile de tranşe, altfel spus", a adăugat şeful statului.
La rândul său, premierul Emil Boc a precizat că Guvernul va intra "în linie dreaptă" cu proiectele de lege privind salariile şi bugetul de stat, după încheierea negocierilor cu FMI, CE şi Banca Mondială.
El a adăugat că priorităţile sunt atât ale Guvernului, cât şi ale României, respectiv legea salarizării unitare, legea pensiilor şi legea bugetului de stat.
"Am avut şi dimineaţă o discuţie în coaliţie pe marginea acestor priorităţi, urmând ca în perioada imediat următoare să fie finalizate toate aceste acte normative. În privinţa legii pensiilor deja este în desfăşurare, la Senat, astăzi, reexaminarea la solicitarea preşedintelui, urmând ca în Camera Deputaţilor să fie adoptată forma finală a legii pensiilor", a spus Boc.
După această intervenţie a premierului, şeful statului a invitat presa să părăsească sala.
Din partea PDL participă la consultări premierul Emil Boc,Vasile Blaga şi Theodor Stolojan. Delegaţia UDMR este formată din Marko Bela, Laszlo Borbely şi Peterru Lakatos. UNPR este reprezentată de Gabriel Oprea, Cristian Diaconescu şi Marian Sârbu, iar grupul parlamentar al minorităţilor de Varujan Pambuccian şi Ovidiu Ganţ.
Preşedintele Traian Băsescu este însoţit la consultări de consilierii Sebastian Lăzăroiu, Peter Eckstein Kovacs, Ştefan Deaconu, Leonard Orban, Bujor Teodoriu, Cătălin Avramescu.
PSD, PNL şi PC nu participă la consultările cu şeful statului.
Şeful statului a anunţat luni seară, la TVR, că va susţine o declaraţie de presă la finalul consultărilor.