Cererea de reexaminare a Legii privind sistemul unitar de pensii transmisă Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu ar putea fi discutată de plenul Senatului în cursul zilei de marţi, solicitarea şefului statului figurând pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a acestei Camere.
La documentul privind cererea de reexaminare este ataşat raportul favorabil, cu amendamente, al Comisiei pentru muncă, precum şi un aviz primit din partea Comisiei juridice.
Spre deosebire de Comisia pentru muncă, Comisia juridică, abilitată să emită doar un aviz consultativ privind acest subiect, a adoptat, printr-un amendament, propunerea preşedintelui Traian Băsescu ca vârsta de pensionare la bărbaţi să fie de 65 de ani, iar la femei să fie de 63 de ani.
Solicitarea de reexaminare a fost trimisă, de asemenea, pentru aviz, la Comisia pentru apărare, la Comisia pentru buget, la Comisia pentru drepturile omului, la Comisia pentru egalitate de şanse, la Comisia pentru politică externă şi la Comisia pentru sănătate publică.
Senatul va dezbate cererea de reexaminare în calitate de primă Cameră sesizată.
Membrii Comisiei de muncă au adoptat, în 26 octombrie, cu şase voturi "pentru" şi trei "împotrivă", un raport de admitere, cu amendamente, la cererea de reexaminare transmisă de preşedintele Traian Băsescu Parlamentului, privind Legea sistemului unitar de pensii publice.
Comisia a adoptat un amendament al PSD care stabileşte vârsta standard de pensionare de 64 de ani pentru bărbaţi şi de 60 de ani pentru femei.
Senatorii din Comisia pentru muncă propun ca valoarea punctului de pensie să fie stabilit, anual, prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi să reprezinte cel puţin 45 la sută din valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Senatorii au eliminat din textul legii prevederea potrivit căreia în sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii, cadrele militare în activitate, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale.
Membrii comisiei au adoptat, de asemenea, un amendament prin care se propune ca stagiul complet de cotizare să rămână la 30 de ani, cum este în prezent, şi nu de 35 de ani, cum se propunea prin Legea privind sistemul unitar de pensii publice.
Preşedintele Băsescu a cerut, în 7 octombrie, reexaminarea legii pensiilor, având obiecţii faţă de un singur articol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la vârsta standard de pensionare pentru femei, şeful statului cerând stabilirea acesteia la 63 de ani, nu la 65 de ani.