Arieratele cumulate ale primelor zece companii de stat care înregistrează pierderi se ridică la 7 miliarde lei, inclusiv restanţe privind obligaţiile bugetare, în timp ce arieratele pe bugetul consolidat depăşesc un miliard de lei, a declarat, luni şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks
"Nu ştiu cele mai recente date, dar aş estima că arieratele bugetului general consolidat să fie acum în jur de un miliard acum. Arieratele a 10 companii, cu cele mai mari pierderi, totalizează cu aproximaţie 7 miliarde de lei. Este o problemă cu adevărat mare prin comparaţie cu cea a guvernului. Unele dintre arieratele companiilor sunt către Guvern, deci Guvernul îşi datorează bani. Situaţia ilustrează magnitudinea problemei cu care ne confruntăm şi de ce este o chesiune atât de importantă pentru noi", a spus Franks.
Şeful misiunii FMI a evitat să precizeze ce sumă trebuie să achite autorităţile din arierate pentru a fi eliberată următoarea tranşă din acordul stand-by.
"Înainte de plata ultimei tranşă (din septembrie - n.r.), arieratele bugetului general erau de circa două miliarde de lei, atât de la autorităţile centrale, cât şi de la cele locale. Am cerut autorităţilor centrale să plătească partea lor şi să se menţină la zero pentru restul programului şi s-au angajat că aşa vor face. Dar nu am cerut acelaşi lucru şi autorităţilor locale pentru că există încă probleme cu controlul financiar, care vor fi rezolvate prin noua lege, care va intra în vigoare în 2011. În consecinţă, amânăm", a spus Franks.
Oficialul FMI a spus că la începutul programului nu avea date privind arieratele, pentru că nu exista un sistem, iar o realizare importantă a acordului o reprezintă tocmai sistemul conceput împreună cu Ministerul Finanţelor şi alte ministere, care să poată măsura datoriile celor mai mari companii.