Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu este inflexibil în ceea ce priveşte ţinta de deficit bugetar, dar mărimea deficitului României este limitată de finanţările pe care poate să le atragă de pe pieţele internaţionale, a declarat luni şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks.
"Aş spune că nu suntem inflexibili privind ţinta de deficit. (...) Mărimea deficitului pe care poate să îl aibă România este limitată de cantitatea de bani pe care alţii sunt dispuşi să îi împrumute pentru a finanţa acest deficit. Dacă pieţele din lume nu sunt dispuse să îţi împrumute bani suplimentari, atunci nu poţi avea un deficit mai mare, pentru că nu ai bani să îl plăteşti. La fel, dacă eu, în oraşul meu natal, vreau să cheltuiesc mai mulţi bani decât câştig, trebuie să mă duc la bancă să îi împrumut. Dacă nicio bancă nu vrea să-mi împrumute, atunci trebuie să îmi ajustez cheltuielile sau veniturile", a arătat Franks.
El a adăugat că guvernele se confruntă cu astfel de probleme pe timp de criză financiară.
"România este într-o situaţie, iese din cea mai gravă criză economică mondială din decenii, într-o poziţie în care este limitată de ceea ce poate împrumuta pe pieţele internaţionale şi locale", a mai spus Franks.
România şi FMI au convenit pentru anul viitor asupra unui deficit bugetar de 4,4% din PIB, faţă de 6,8% în acest an.