Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a anunţat că miercuri vor opri activitatea mai ales bugetarii, iar în cazul angajaţilor din sectorul economic s-a declanşat o procedură de strângere de semnături pentru declanşarea grevei legale.
Potrivit lui Costin, apelul liderilor confederaţiilor sindicale la întreruperea lucrului este singura formă de protest care a mai rămas.
"Există posibilitatea să nu fie nicio reacţie la apelul nostru sau activitatea să fie oprită în 3, 4 sau 5 noiembrie, în funcţie de disponibilităţile fiecărei instituţii. Marţi vom şti cu exactitate unde se va opri, miercuri, activitatea", a precizat, luni, liderul BNS.
Costin a afirmat că miercuri vor înceta lucrul, în intervalul 12.00-16.00, mai ales bugetarii, pentru zona economică fiind declanşată o procedură completă de strângere de semnături pentru declanşarea grevei generale.
Potrivit lui Costin, zonele unde nu există constrângeri politice vor fi cele care vor opri activitatea miercuri, dând exemplul sectorului administrativ.
"Am stabilit să dăm drumul la plângeri penale împotriva şefilor de instituţii care au ameninţat angajaţii cu disponibilizarea, dacă participă la mitingul care a avut loc în 27 octombrie sau dacă opresc activitatea în 3 noimebrie", a mai spus Costin.
Cele cinci confederaţii sindicale au făcut apel la întreruperea voluntară a activităţii de către toţi angajaţii, miercuri, 3 noiembrie, între orele 12.00 şi 16.00, când este şedinţa de Guvern.
Confederaţia "Cartel Alfa", Blocul Naţional Sindical, CNSLR-Frăţia, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Confederaţia Meridian sunt decise să continue acţiunile de protest şi reiau apelul adresat tuturor cetăţenilor nemulţumiţi de măsurile absurde ale Executivului să se solidarizeze într-o nouă acţiune de protest menită a determina Guvernul să renunţe la impunerea unor măsuri absurde, informa, săptămâna trecută, cele cinci confederaţii.
Cele cinci confederaţii au decis să ceară tuturor angajaţilor din România să întrerupă activitatea în fiecare miercuri începând din 3 noiembrie.
În cadrul discuţiilor anterioare, care s-au purtat inclusiv cu reprezentanţii arcului guvernamental, sindicatele au constatat divergenţe de păreri între membrii actualei coaliţii de guvernământ. "În vreme ce Guvernul insistă ca salariul minim brut garantat în plată să nu crească mai mult de 640 de lei, PDL a propus ca acesta să fie de 720 lei, iar UDMR a propus ca salariul minim să fie de 740 lei", susţin sindicaliştii.
Dincolo de tratarea acestui subiect "la modul neserios de către Guvern cu sindicatele", prin neprezentarea unei oferte unitare, cele cinci confederaţii au mai constatat că Executivul refuză "cu obstinaţie" dialogul social, ignorând revendicările prezentate de partea sindicală.
"Din păcate, senatorii şi deputaţii puterii nu au înţeles să respecte solicitările cetăţenilor. Drept urmare, au preferat să fugă de răspundere şi să se subordoneze indicaţiilor de sus, rămânând în bănci şi refuzând să-şi exercite dreptul la vot în ciuda mulţimilor care au cerut în faţa Parlamentului dreptul la viaţă decentă. Regretăm gestul lor. Procedând astfel, şi-au călcat propriile convingeri în picioare şi, din păcate, au lăsat încă o dată să se piardă oportunitatea unei schimbări în bine pentru cetăţeni, ajutându-i cuminţi şi docili pe potentaţii zilei să continue a-şi exercita puterea în mod despotic, autoritar", spun sindicaliştii.
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a făcut apel, în 27 octombrie, la finalul mitingului din Piaţa Constituţiei, la toţi angajaţii din România să oprească în fiecare luni activitatea.
Apelul a fost lansat după ce liderul "Cartel Alfa" a anunţat, în faţa Palatului Parlamentului, "vestea tristă că moţiunea nu a trecut", ceea ce a dus la terminarea bruscă a protestului.
El le-a spus atunci tuturor angajaţilor să întrerupă voluntar lucrul în fiecare zi de luni, până la întocmirea formalităţilor pentru greva generală, "care va duce la demiterea Guvernului".
Moţiunea de cenzură a opoziţiei, intitulată "Moţiunea României majoritare, moţiune populară", a întrunit doar 219 voturi "pentru", faţă de 236 necesare pentru adoptare de către Parlament, iar un vot a fost anulat.