Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolăescu, şi-a exprimat, joi, speranţa ca formaţiunea să depună moţiunea de cenzură privind angajarea răspunderii Guvernului pe Legea educaţiei cel mai târziu sâmbătă la prânz.
"Am luat decizia să elaborăm moţiunea de cenzură, să o depunem şi sper să reuşim să o depunem până sâmbătă la prânz. Colegii din Comisia de învăţământ de la PNL, împreună cu colegii parlamentari din Comisia de învăţământ s-au pus pe treabă", a spus Nicolăescu.
El şi-a exprimat, totodată, speranţa ca această moţiune de cenzură să fie îmbrăţişată şi de PSD.
"Erau câţiva deputaţi azi în sală de la PSD care înclinau să creadă că este unica soluţie avută la dispoziţie", a mai spus Nicolăescu, el apreciind că părerea acestora va fi ascultată şi de către conducerea PSD.
Nicolăescu a mai arătat că moţiunea de cenzură pe Educaţie ar putea avea mai multe şanse decât cea care nu a întrunit, miercuri, voturile necesare pentru a fi adoptată, întrucât nu este un gest strict politic, ci priveşte viitorul copiilor.
"Sper să aibă mai multe şanse. Moţiunea de ieri era, aproape, un gest politic, acum e vorba de viitorul copiilor, al acestei ţări. E important să provocăm o dezbatere printr-o moţiune de cenzură", a spus el.
Premierul Emil Boc a susţinut, în plenul Parlamentului, proiectul legii educaţiei naţionale, promovat de Guvern prin angajarea răspunderii, afirmând că actul normativ va schimba "din temelii" sistemul educaţional românesc.
El a prezentat prevederile proiectului de lege şi modul în care actul normativ ar urma să contribuie la dezvoltarea şi modernizarea sistemului educaţional.
Parlamentarii opoziţiei au părăsit sala de plen, la scurt timp după începerea şedinţei programate pentru ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe Legea educaţiei.
Potrivit Constituţiei, Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de trei zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost votată.
Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.
În cazul în care preşedintele cere reexaminarea legii, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.