Prima de risc a României, reflectată de CDS-ul cu 300 de puncte de bază peste cel al ţărilor europene performante, reflectă incoerenţa politicilor economice şi a mesajului transmis în exterior, pentru că fundamentele nu justifică ecartul, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
"CDS în România reflectă o coerenţă scăzută, ca să nu zic altfel, dacă nu în politici, măcar în mesajul pe care-l transmitem în exterior. Plătim cu toţii şi căutăm vinovaţi în alte locuri decât ar trebui (..) Cum putem să vorbim de coerenţă dacă discursul public vorbeşte acum de reducrea TVA ca o soluţie de ieşire din criză. Suntem total incoerenţi dacă după trei luni de la majorarea TVA venim cu acest mesaj", a spus Isărescu, la seminarul "România, încotro? Cum să redăm încrederea?
Guvernatorul BNR a continuat arătând că România a fost obligată să crească TVA de la 19% la 24% pentru a putea restrânge deficitul bugetar, iar această măsură a afectat semnificativ conduita politicii monetare.
"Prin forţa lucrurilor, ţara asta a trebuit să majoreze TVA de la 19 la 24%. Ne-a înterupt nouă, BNR, un întreg ciclu de reducere a dobânzii şi nu este o chestie de joacă, să ai o anumită ţinută în politica monetară şi să fii întrerupt brutal, şi chiar să existe riscul întoarcerii", a afirmat Isărescu.
Oficialul băncii centrale s-a declarat de partea celor care spun că factorul esenţial în diferenţierea statelor democratice este coerenţa politicilor publice, a politicilor economice şi financiare.
"Se dezvoltă ţările care, cu perseverenţă, dovedesc coerenţă în politicile economice şi financiare, care dovedesc maturitatate a politicilor, coerenţă statală, care au capacitatea de a nu se lăsa influenţate de cicluri. Dezvoltarea depinde de calitatea oamenilor, a elitelor, de cultură, nivelul cultural este esenţial (...) Căutăm uneori vinovaţi în toate părţile. Nu există substitut pentru coerenţa politicilor economice şi financiare", a afirmat Isărescu.
Guvernatorul BNR a adăugat că, de multe ori, un guvern ia măsuri care sunt consistente, dar de care beneficiază alt guvern.
Costurile de asigurare a datoriilor statului român împotriva riscului de default s-au redus în trimestrul al treilea, iar România a coborât două poziţii în topul statelor cu cele mai riscante datorii, pe locul zece, potrivit unui raport al firmei de monitorizare a pieţei finaciare CMA.
Astfel, credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale României a scăzut de la 4,107 puncte în trimestrul al doilea la 3,509 puncte procentuale în trimestrul al trei.