Sindicatele susţin că au documente oficiale prin care directorii de instituţii din Poliţie, de la Romaero, de la Electrica au interzis salariaţilor să participe la miting, iar unele firme de transport refuză să mai aducă sindicaliştii în Capitală, sub presiunea conducerii Autorităţii Rutiere Române.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că directorul Electrica a ameninţat salariaţii din cinci judeţe din vestul ţării să nu vină la mitingul de miercuri, altfel îşi pierd slujba. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul angajaţilor Romaero, cărora le-a fost interzis să vină la manifestare de către directorul general.
"Vrem ca acestor oameni să li se facă dosar penal, să fie condamnaţi", a spus Costin.
De asemenea, potrivit reprezentanţilor Sindicatului "Pro Lex", conducerile Inspectoratului General al Poliţiei Române şi Poliţiei Capitalei au anulat zilele libere ale poliţiştilor şi au organizat diferite acţiuni tocmai în data mitingului.
"Considerăm că prin aceste măsuri s-a urmărit, în special, împiedicarea poliţiştilor să ajungă la protestul de mâine, 27 octombrie", a declarat preşedintele "Pro Lex", Vasile Lincu.
Totodată, liderul BNS a subliniat că Autoritatea Rutieră Română a făcut presiuni la firmele de transport să anuleze contractele încheiate deja cu organizaţiile sindicale pentru aducerea manifestanţilor în Capitală.
Costin a spus că sunt asemenea situaţii în judeţele Iaşi, Alba, Braşov, Bacău, Brăila, Teleorman şi Argeş.
"Oricum oamenii vor veni la miting, în ciuda piedicilor puse şi vor fi mai mulţi decât se aşteaptă ei. Vor veni cu maşini personale, dacă nu mai au autocare", a spus Costin.
Potrivit liderului BNS, toate aceste presiuni adresate firmelor de transport vin din partea consilierului ministrului Transportului, Gheorghe Dobre, fost şef la Transporturi.
CNSLR-Frăţia aduce la mitingul de miercuri peste 50.000 de oameni, fiind confirmate deja 1.000 de autocare care îi vor transporta pe sindicalişti, astfel că în stradă vor fi peste 100.000 de persoane, au anunţat, marţi, liderii confederaţiei sindicale.
Membrii CNSLR-Frăţia din toată ţara au confirmat prezenţa la protest, până marţi după-amiază fiind confirmate aproape 1.000 de autocare care îi vor aduce pe sindicalişti în Capitală, deşi autorităţile locale au încercat să blocheze accesul la mijloacele de transport şi au exercitat presiuni asupra sindicaliştilor, susţin reprezentanţii confederaţiei sindicale, într-un comunicat de presă.
"Această participare fără precedent confirmă starea de nemulţumire generală a salariaţilor, pensionarilor şi a celorlalte categorii sociale din România şi constituie cel mai serios semnal de alarmă pentru Guvern, care trebuie să renunţe la măsurile de austeritate sau trebuie să plece", se arată în comunicatul CNSLR-Frăţia.
Sindicaliştii au anunţat că în 27 octombrie, ziua în care va fi votată moţiunea de cenzură, cele cinci confederaţii vor scoate în stradă peste 80.000 de oameni şi au făcut apel la toţi cei nemulţumiţi de deciziile Guvernului să se alăture acţiunii de protest.
Miercuri, sindicaliştii se vor aduna între 7.30 şi 9.00, după care vor pleca spre Piaţa Victoriei, unde la ora 10.00 va începe mitingul. O oră mai târziu, sindicaliştii vor pleca în marş pe traseul Bulevardul Magheru - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei, unde vor rămâne până aproximativ la ora 17.30, aşteptând rezultatul votului la moţiunea de cenzură.
Prim-vicepreşedintele BNS, Ion Pisc, spunea că speră ca acţiunea de protest din 27 octombrie să fie una paşnică, democratică şi fără altercaţii. În timpul dezbaterii moţiunii de cenzură, la fiecare poartă a Palatului Parlamentului vor fi delegaţii ale sindicaliştilor, în număr nu foarte mare, pentru a nu bloca intrarea în clădire.
Dacă în urma protestului din 27 octombrie nu obţin un răspuns favorabil la cererile lor, sindicaliştii ameninţă cu greva generală.
Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie va fi dezbătută şi votată în 27 octombrie, cu începere de la ora 11.00.