Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, după întâlnirea cu reprezentanţii UDMR, că nu şi-a făcut iluzii că va convinge acum Uniunea să voteze moţiunea de cenzură, el apreciind că aceasta a făcut, totuşi, o concesie mult prea mare PDL interzicând propriilor parlamentari să participe la vot.
"Nu mi-am făcut iluzii că îi vom convinge acum pe cei de la UDMR. Am exprimat dezaprobarea faţă de faptul că cei de la UDMR, împotriva propriilor practici şi convingeri, au acceptat o solidaritatea prost înţelească cu PDL, să nu participe la vot. Au făcut o concesie mult prea mare PDL (...) Şi UDMR, ca şi minorităţile, acceptă un compromis mult prea mare, acela de a sta în bănci şi de a nu-şi manifesta votul pentru propriul Guvern", a spus Ponta.
El a arătat că PSD şi-a făcut datoria de a încerca toate soluţiile necesare şi de a face toate discuţiile necesare în vederea trecerii moţiunii de cenzură, precizând că la întâlnirea cu UDMR a reiterat propunerea social-democraţilor şi liberalilor ca miercuri, după votarea moţiunii, UDMR şi minorităţile să se alăture în formartea unei noi majorităţi.
Întrebat de ce la întâlnirea cu UDMR nu a participat şi liderul liberal Crin Antonescu, Ponta a evitat un răspuns concret, el precizând doar că decizia de a face această ofertă UDMR şi minorităţilor este una comună PSD şi PNL.
Ponta a mai spus, răspunzând unei întrebări, că, în situaţia în care moţiunea de cenzură nu va trece, PSD va continua "războiul" împotriva actualei puteri. "Vom continua războiul împotriva unei puteri antiromâneşti, nedemocratice, cu susţinere în Parlamnt zero. Dacă mâine (miercuri, n.r.) va avea zero voturi Guvernul Boc, aceea e valoarea şi apreciere Guvernului Boc în ochii românilor. Nu cedăm după o bătălie, mergem mai departe", a spus Ponta.
La rândul său, preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după întâlnirea cu reprezentanţii PSD, că Uniunea îşi menţine decizia de a nu vota moţiunea de cenzură.
"Decizia rămâne. (Social-democraţii, n.r.) nu au încercat să ne facă o ofertă, au spus că au înţeles decizia, dar invitaţia era înaintea deciziei. Le-am spus că nu se pune problema să ieşim din coaliţei sau să votăm împotriva Guvernului", a spus Kelemen Hunor.
Moţiunea de cenzură iniţiată de opoziţie va fi dezbătută şi votată miercuri, cu începere de la ora 11.00. Votul va fi secret cu bile. Pentru adoptarea moţiunii de cenzură sunt necesare 236 de voturi favorabile, număr mai mare decât cel al parlamentarilor din partidele de opoziţie.