Peste 115 milioane de euro din Facilitatea Schengen, alocaţi României pentru pregătirea aderării la Spaţiul Schengen, care au fost economisiţi pentru că unele contracte s-au încheiat la valori mai mici decât cele estimate iniţial, au intrat, din 31 martie, la bugetul de stat.
Conform legislaţiei în vigoare, termenul prevăzut de Decizia Comisiei Europene C (2007) 1417, privind implementarea Programului Facilitatea Schengen, pentru contractarea acţiunilor eligibile, a fost 31 martie 2010, a precizat, marţi, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), într-un răspuns pentru agenţia MEDIAFAX.
"Referitor la fondurile alocate României prin instrumentul financiar Facilitatea Schengen, vă aducem la cunoştinţă faptul că României i-a fost alocată suma de 602.469.345 de euro, din care s-a alocat iniţial un procent de 78 la sută pentru finanţarea contractării proiectelor aferente Facilităţii Schengen, iar restul de 22 la sută pentru fluxurile de numerar. În prezent, nu mai există fonduri disponibile din instrumentul financiar Facilitatea Schengen, dat fiind faptul că perioada de contractare s-a încheiat la 31 martie 2010. Fondurile contractate din Facilitatea Schengen se ridica la valoarea de 444.134.827,66 euro", a precizat MAI.
Astfel, peste 115 milioane de euro, reprezentând banii economisiţi "ca urmare a contractării sumelor la valori inferioare celor estimate iniţial" au fost viraţi la bugetul de stat şi nu vor mai fi returnaţi Comisiei Europene, în conformitate cu HG 620/2007 privind modalitatea de utilizare a fondurilor alocate de Uniunea Europeana prin intermediul Facilităţii Schengen şi pentru fluxurile de numerar.
Fostul ministru al Administraţiei şi Internelor Vasile Blaga declara, în mai, că printre obiectivele realizate de România în procesul aderării la Spaţiul Schengen se află absorbţia totală a fondurilor europene şi rapoartele pozitive privind frontierele maritime, aeriene şi terestre în timpul vizitelor de evaluare.
Vasile Blaga anunţa atunci că, din totalul fondurilor destinate aderării la Spaţiul Schengen, s-au făcut "economii de contractare de 110 milioane de lei", care se datorează în cea mai mare parte faptului că au fost realizate contracte la valori mai mici decât cele care rezultau din caietele de sarcini.
Blaga mai spunea că România a reuşit să aibă un grad de absorbţie de peste 80 la sută din fonduri, care este cel mai mare din Europa.
România ar urma să adere la Spaţiul Schengen în 27 martie 2011.
În 30 septembrie, membrii CSAT au discutat despre aderarea României la Spaţiul Schengen, concluzia fiind că ţara noastră şi-a respectat toate angajamentele la acest capitol.