Reprezentanţii SCMD au încheiat, luni, protestul desfăşurat în apropierea Palatului Cotroceni, ei depunând o listă de revendicări la registratura Palatului, copii ale acesteia fiind de asemenea depuse la MApN, MAI şi Curtea Constituţională.
Reprezentanţii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate, în Retragere şi în Rezervă au spus că au solicitat să vină cineva de la Cotroceni, însă nu au fost primiţi de nimeni, ei depunând lista cu revendicări la registratură, de unde li s-a dat un număr de înregistrare.
Reprezentanţii sindicatului au subliniat că nu neapărat cuantumul pensiilor şi al salariilor îi deranjează în principal, ci au insistat că cer respectarea Constituţiei, a legislaţiei europene, a statutului cadrelor militare.
De asemenea, ei au spus că doresc legi ocupaţionale separate, precum şi demisia actualei puteri, respectiv a Guvernului şi a preşedintelui Traian Băsescu.
"Revendicările noastre se referă la stricta respectare a Constituţiei în ceea ce-i priveşte pe militari şi a legislaţiei internaţionale, la stricta respectare a statutului militarilor din toate timpurile. Este o bătaie de joc ceea ce se întâmplă cu noi, este o bătaie de joc ceea ce se întâmplă cu ţara. Suferim ceea ce suferă toţi locuitorii României. Salariaţii militari sunt la fel de loviţi ca şi cei civili, pensionarii militari sunt călcaţi în picioare, la fel ca şi cei civili", a declarat preşedintele SCMD, colonelul (r) Mircea Dogaru.
Întrebat cu cât se reduc veniturile militarilor pensionari, el a spus: "Oamenii pierd 60-80%. Nu e vorba însă de cuantumuri, e vorba de principii. Noi avem propria noastră Casă de pensii. Este inadmisibil să fim aruncaţi în spatele Casei de pensii civile, adică în spatele contribuabililor care nu sunt pregătiţi pentru noi. Sărăcirea lor va fi mult mai cumplită".
Conducerea SCMD a anunţat că va demara strângerea de semnături pentru a introduce în Constituţie două prevederi, dintre care una privind demiterea preşedintelui, iar cealaltă vizând desfiinţarea Curţii Constituţionale, pe care ei o consideră "o invenţie făcută în scop politic pentru a avea ascendent asupra Parlamentului".
Doguru a apreciat că preşedintelui Traian Băsescu îi este frică de militarii în rezervă şi în retragere, el explicând în acest mod faptul că sindicatului nu i-a fost acordat spaţiu de protest în faţa Palatului Cotroceni, ci pe Bulevardul Geniului, în spatele Palatului, pe un teren viran situat în apropierea intersecţiei Răzoare.
Cei peste 1.000 de reprezentanţi ai SCMD care au protestat luni au scandat: "Să se ducă unde vor, Băsescu, Oprea şi cu gaşca lor", "Hoţii", "Jos Băsescu", "Nesimţiţii", "Anastase judecată", "Moarte trădătorilor, trăiască Armata României", "Piticul şi cu chioru' au furat poporul", "Armata şi poporul îl dăm jos pe chioru'".
"Să nu dea Dumnezeu cel sfânt să vrem noi sânge şi nu alte drepturi", a avertizat un şef de filială al sindicatului de la tribuna improvizată în faţa protestatarilor.
De asemenea, vorbitorii au mai spus că poliţiştii activi au luat-o înaintea militarilor, dând dovada supremului lor curaj prin protestul organizat în urmă cu câteva săptămâni. "Cinste lor, cinste lor, cinste poliţiştilor", au scandat cei prezenţi.
Militarii au arborat pancarte cu diverse mesaje critice la adresa actualei puteri, printre care una cu portretul lui Gabriel Oprea pe care l-au numit general fără armată şi în dreptul căruia au scris "Cel mult a comandat mici şi bere". Pe o altă pancartă cu fotografia Robertei Anastase ei au scris "127 de la Miss + 80 în sală egal 170. Aşa se votează legile". O altă pancartă arborată de protestatari îi înfăţişa pe Traian Băsescu împreună cu Gabriel Oprea şi Emil Boc cu mesajul "Javrele şi Bestia".
Mitingul s-a încheiat fără incidente în jurul orei 14.30-15.00. Mircea Dogaru a precizat că reprezentanţi ai sindicatului vor participa şi la manifestaţiile de miercuri.